Pentru Italia, ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost redus de la "F1+" la "F1". Plafonul de tara a fost afirmat la nivelul "AAA", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Anuntul Fitch vine la doua zile de la retrogradarea Italiei de catre Moody's cu trei trepte, la rating A2 cu perspectiva negativa

In cazul Spaniei, Fitch a mentinut ratingul pentru datoriile pe termen la "F1+", iar plafonul de tara la "AAA".

Retrogradarea reflecta intensificarea crizei din zona euro, care reprezinta un soc financiar si economic semnificativ, avand ca efect slabirea profilului de risc suveran al celor doua tari. Asa cum a avertizat anterior Fitch, o solutie credibila si cuprinzatoare a crizei este un complex politic si tehnic a carui aplicare necesita timp.

Intre timp, criza a avut un efect negativ asupra stabilitatii financiare si a perspectivelor de crestere din intreaga regiune, potrivit Fitch.

Actiunile americane, in cadere libera

Investitorii erau deja agitati înaintea unei întalniri de duminica a liderilor din Franta si Germania, pe tema sustinarii bancilor europene.
Indicele Dow Jones este în scadere cu 0,15%, Standard & Poor's 500 cu 0,75%, iar Nasdaq cu 1,24%.

Euro este în scadere pe piata americana cu 0,2%, la 1,3404 dolari pe unitate, dupa ce în timpul tranzactiilor a atins un varf de 1,3524 dolari pe unitate.

La ora 16:39 GMT, petrolul Brent cu livrare în noiembrie era cotat în coborare cu 93 de centi, la 104,8 dolari pe baril.
Cotatia petrolului destinat pietei americane a pierdut 51 de centi, la 82,08 dolari pe baril.

Fitch a anuntat vineri ca a retrogradat ratingul Italiei cu o treapta, la nivelul "A+", iar pe cel al Spaniei cu doua trepte, la "AA-", ambele cu perspectiva negativa, din cauza intensificarii crizei din zona euro, care are impact asupra întregii regiuni.

Citeste si

Germania vrea sa cumpere soarele Greciei

Datoriile Chinei au crescut de aproape 7.000 de ori in ultimii trei ani. 10 lucruri incredibile despre a doua economie a lumii