Finantele au planificat pentru martie emisiuni in valoare de 2,68 miliarde lei si 200 milioane euro
Finantele au planificat pentru martie emisiuni in moneda nationala in valoare de 2,68 miliarde de lei, dar si o licitatie pentru obligatiuni pe cinci ani in valuta, de 200 milioane euro, luna viitoare ajungand la scadenta titluri in valoare de circa 5 miliarde lei.
Prima operatiune din martie este planificata pentru luni, 3 martie, pentru obligatiuni pe patru ani, in valoare de 400 milioane lei. Vor urma operatiuni (principale si secundare) in care vor fi redeschise emisiuni de obligatiuni cu maturitati de cinci si zece ani.
Din suma programata de 2,68 miliarde lei, 285 milioane lei ar urma sa fie asigurate prin licitatii suplimentare, in care investitorii indica doar suma pe care vor sa o plaseze in titlurile de stat, nu si randamentul pe care il tintesc. La aceste licitatii randamentul mediu acceptat este similar celui din licitatia principala, derulata cu o zi inainte.
Licitatia pentru obligatiuni in euro este programata pentru data de 20 martie, cand urmeaza sa fie redeschisa o emisiune de titluri lansata in ianuarie. Atunci Trezoreria vrea sa atraga 200 milioane euro.
Finantele au atras in februarie 2,09 miliarde lei si 200 milioane euro, peste jumatate din suma programata pentru aceasta luna, de 4,06 miliarde lei si 200 milioane euro. Suma redusa atrasa a fost generata de cresterea costurilor de finantare pe fondul retragerii investitorilor din pietele emergente si a tensiunilor din coalitia de guvernare din Romania.
In aceste conditii, Trezoreria a respins de trei ori in februarie ofertele pentru licitatii in care a vrut sa vanda titluri de stat in lei, considerand prea ridicate randamentele cerute, iar doua licitatii secundare pentru oferte necompetitive nu au mai fost organizate.
Trezoreria a atras in acest an 6,952 miliarde lei si 478,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.