Asa isi incepe comentariul jurnalistul Andrew MacDowall, de la Financial Times, pe blogul publicatiei britanice.

O estimare preliminara a Institutului National de Statistica de la Bucuresti arata ca economia Romaniei a crescut cu 5,2%, in ultimul trimestru al anului trecut, compatativ cu aceeasi perioada a anului anterior, si cu 3,5% pe intreg anul 2013, cu mult peste estimarile FMI, de 2,8%. Aceasta a fost cea mai mare crestere din Europa.

Jurnalistul de la Financial Times citeaza o analiza BCR, cea mai mare banca din Romania, potrivit careia principalul motor de crestere economica in trimestrul patru l-au reprezentat cererea de bunuri si servicii la export, precum si recoltele record din 2013, agricultura fiind un domeniu care are o mare influenta in cresterea economica a Romaniei.

BCR mai puncteaza ca estimarea de crestere pentru anul in curs este mai mica fata de 2013, undeva in jur de 2,4%, iar revenirea economiei Romaniei este inca fragila. Alegerile europrlamentare si prezidentiale care vor avea loc in acest an vor slabi, totodata, increderea investitorilor, care se asteapta la unele decizii electorale care sa pericliteze crestere economica.

Si desi este prea devreme sa spunem despre Romania ca este tigrul Europei de Est, aceasta performanta economica ne da motive sa fim optimisti. Cererea investitorilor pentru emisiunea de obligatiuni romanesti de 2 miliarde de dolari din ianuarie, care a fost subscrisa de cinci ori, demonstreaza increderea acestora in consolidarea fiscala a tarii, la scurt timp dupa ce Romania a trecut printr-o criza bugetara”, isi incheie comentariul jurnalistul britanic, pe blogul publicatiei Financial Times.

Institutul National de Statistica a anuntat, vineri, o crestere a PIB-ului Romaniei cu 3,5%, anul trecut, dupa un avans de 5,2% in ultimul trimestru, fata de octombrie-decembrie 2012. Atat cresterea anuala, cat si cea trimestriala se plaseaza la cele mai mari valori din anul 2008 pana in prezent si a fost cea mai mare din UE, inregistrata in 2013.