"Am luat nota de afirmatia lui Victor Ponta in care a multumit guvernatorului BNR ca au muncit doua luni cu echipa pentru aceasta electorata. Nu mi-a venit sa cred ca BNR ar fi implicata in acest proiect electoral, pentru ca este un fals, o pacaleala pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat si, intr-adevar, ideea a venit de la BNR. Nu as mai vrea sa il vad pe mierosul purtator de cuvant al BNR-ului, explicandu-ne cum Banca Nationala nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase", a comentat Traian Basescu, citat de Mediafax.

Presedintele a spus ca a verificat cand s-a lansat ideea privind "electorata". "S-a lansat dupa intalnirea pe care Fondul a avut-o cu mine, luni dimineata, la o intalnire cu Banca Nationala, la care a participat si ministrul Bugetului, Voinea", a spus seful statului.

El a adaugat: "Or, Mugur Isarescu sa spuna «A mintit Ponta», dar ii va fi greu sa spuna, pentru ca la el in Banca Nationala s-a discutat cu Fondul, fara ca eu, care trebuie pana la urma sa semnez aceasta scrisoare, sa dau acest mandate, fara sa ma informeze cineva. Nici Fondul nu era informat duminica".

Traian Basescu a continuat: "Vreau ca BNR sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt. Imediat trebuie sa o paraseasca. Stiu care este prestigiul BNR, institutiile financiare stiu ca BNR a fost implicata in acest lucru, deci nu fac niciun fel de rau Bancii Nationale, pentru ca raul si l-au facut ei singuri".

Presedintele a declarat ca singurul lucru care s-ar putea sa ii apara in scrisoare si pentru care va refuza sa o semneze este "aceasta electorata", despre care a spus ca este "atat de imorala incat nici macar nu va putea fi controlata".

Presedintele s-a referit si la modul in care Fondul Monetar International a acceptat "aceasta solutie": "Nu am ezitare sa o spun: si echipa Fondului a gresit acceptand aceasta solutie. Am vazut-o pe doamna sefa delegatiei, poate avand o experienta mai mica, fericita ca a gasit o solutie inovativa. Nu, doamna reprezentanta a Fondului, ti-o spun eu, presedintele acestei tari in care vii in misiuni, experienta imi spune ca este gresit, iar doamna trebuie sa aiba experienta suficienta sa conduca delegatia Fondului in Romania".

Basescu a adaugat ca la Banca Nationala s-a pus problema "acestei marsavii", in fata Fondului Monetar International, cu o fermitate "care a spus, «ori sunteti de acord, ori nu avem acord»".

Presedintele a mai spus ca, "desi sustineau ca nu e cea mai buna solutie stimularea consumului, cei de la BNR au schimbat discursul, si au spus ca trebuie sa stimulam consumul prin aceasta masura".

Intrebat daca BNR face politica, Basescu a spus: "Niciodata nu mi-am permis sa le cer abordari politice, dar vad ca este suficient sa ii preseze putin Guvernul. Este un lucru pe care BNR trebuie sa il lamureasca public".

Traian Basescu a mai adaugat ca daca a gresit, daca aceasta discutie despre "electorata" nu a avut loc la BNR, ii anunta de pe acum ca isi cere scuze. "Dar daca a avut, sa va cereti voi", a continuat presedintele.

Seful statului a mai spus ca electorata este un "fals", pentru ca oamenii vor plati mai mult. "Amaratii astia cu veniturile mici, care au rata de 500 de lei si le-o face Ponta 250 de lei, de fapt continua sa plateasca dobanda, iar termenul de rambursare se prelungeste. Daca socotesc, saracii, cat platesc ca dobanda, vor constata ca platesc mai mult decat daca si-ar plati rata la zi", a spus Basescu.

Basescu, despre cresterea taxei la carburant: "Ii voi chema pe romani sa se apere in strada"

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca nu este necesara cresterea accizei la benzina s motorina, mentionand ca, daca va fi cazul, va face ce nu a facut pana acum, adica ii va chema pe romani sa se apere in strada.

El a facut afirmatia in contextul in care precizat ca nu va semna acordul cu FMI daca in text sunt mentionate cresterea accizei la benzina si motorina precum si "electorata".

"Daca apare o singura formulare legata de cresterea accizei la benzina si motorina, pentru ca inseamna 42-43 de bani la fiecare litru, bani de care bugetul nu are nevoie, are nevoie insa Dragnea si Ponta, sa arunce bani catre baronii locali, inainte de europarlamentare. Asta este realitatea taxei pe combustibil", a spus Basescu.

Presedintele a tinut sa precizeze ca "va face ce nu a facut de cand este": "Pentru ca stiu ca este o mare minciuna, eu ii voi chema pe romani sa se apere in strada, in mitinguri, pentru ca eu pot demonstra si am demonstrat ca nu este necesar. Este un abuz".

Intrebat daca ar putea trece de presedinte aceasta taxa, Traian Basescu a spus ca este posibil, netrecandu-se in scrisoare aceste masuri. "Nu e un semn de lasitate, ci pur si simplu este un refuz de a participa la o minciuna a lui Ponta si a clicii lui din Palatul Victoria", a spus el.

Basescu a mai spus ca va explica populatiei ca aceasta taxa nu este necesara si ca bugetul se poate asigura din cele 35 de taxe noi introduse de la 1 ianuarie, daca din ridicarea nivelului de colectare.

Presedintele a mai spus, de asemenea, ca daca ii apare in scrisoare "aceasta electorata", cartegoric refuza semnarea scrisorii, pentru ca si aceasta este "necinstita".

El a mai spus ca, daca in scrisoare nu se face referire la cele doua masuri, acciza la combustibil si electorata, atunci va semna scrisoarea cu Fondul Monetar International.