Multi dintre cei 283 de cetateni care s-au dat drept persoane cu handicap au invocat boli respiratorii sau psihice. Practic unii aveau astm bronsic, ceilalti retard mintal.

Nostim este ca mare parte au chiar gradul 2 de handicap, adica accentuat, dar sunt in acelasi timp persoane care au detinut sau detin functii publice.

De pilda, fostul director general al Directiei de Munca din Sibiu, Aurel Badiu. Sotia sa spune ca barbatul ei chiar este bolnav si s-a internat.

Lista continua cu doi membri ai Consiliului Judetean - Maria si Ioan Anghelina. Urmeaza fostul director general al Casei de Pensii, Maria Borza si salariati ai Directiei de asistenta sociala, inclusiv cu functii de conducere. La fel si directorul unei firme de asigurari.

Nu putea sa lipseasca fostul presedinte al Comisiei de evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu.

Cu atatea boli in jurul lor chiar si medicii au probleme de sanatate. De exemplu, sotii Iuga, ambii doctori de familie, sunt suspectati ca au obtinut certificatele in mod fraudulos.

Si totusi, ce interese au toti acesti oameni sa se laude cu un certificat pentru persoanele cu handicap? Conform legii, pe langa imdemnizatie lunara de 200-300 de lei au o serie de facilitati: scutire de la plata impozitului pe caldire si teren si scutire de la plata impozitului pe venituri salariale.

Apoi, persoanele cu handicap pot lua credit, dar statul suportata dobanda. La asta se adauga scutire de la taxa de drum, dar si transport gratuit sau bilete in statiunile balneare. 

Aceste certificate, spun cei de la Directia protectiei sociale Sibiu, au fost obtinute prin mai multe filiere. Comisia superioara de evaluare a dispus anularea calitatii de persoana cu handicap in cazul celor care nu s-au incadrat ori supendarea in cazul celor care nu s-au prezentat la reevaluare.