Familiile cu venit sub 2.500 de lei pe luna ar putea sa primeasca ajutoare pentru incalzire
Familiile care vor avea un venit sub 2.500 de lei pe luna ar putea sa primeasca ajutoare pentru incalzire in cazul in care subventia la energia termica va fi eliminata, spune directorul Directiei Generale pentru Relatia cu Comunitatile Locale din cadrul MAI, Liviu Gradinaru.
"Proiectul (n.red.) Este in lucru si ar putea aparea saptamana viitoare pe site-ul ministerului la Transparenta decizionala un proiect de ordonanta care elimina subventia acordata de la stat pentru energie termica, acel maxim 45%", a afirmat Liviu Gradinaru.
El a precizat ca, in acest context, familiile care au un venit de 2.500 de lei pe luna "trebuie sprijinite". "Exista un studiu al Comisiei Europene care se intituleaza «Saracia energetica pe timp de criza si liberalizare», care arata ca nicio familie nu va putea aloca pentru incalzirea locuintei mai mult de 8-12 la suta din valoarea veniturilor anuale. Am plecat de la acest studiu, am vazut ca Marea Britanie, care are un regim termic asemanator cu al nostru, isi propune coeficientul de 10 la suta, ca fiind indice al saraciei energetice. De la acest coeficient de 10 la suta, dupa analizele noastre de pret si de evolutie a pretului am considerat ca orice familie care are un venit sub 2.500 de lei pe luna va intra in saracie energetica, de aceea trebuie sprijinite", a afirmat directorul general din cadrul MAI.
Liviu Gradinaru a mentionat ca nu poate spune cu cat va creste pretul gigacaloriei dupa eliminarea subventiei, acesta fiind influentat "de mai multi factori".
Directorul RADET Constanta, Ilie Rachieru, a spus ca in municipiul Constanta pretul gigacaloriei ar putea ajunge la 250 de lei. "Daca se scoate aceasta compensare, pretul va creste in Constanta de la 170 de lei pe gigacalorie, cat este in prezent pana la 250 de lei.Toate orasele din Romania beneficiau de compensare de combustibil de pana la 45 la suta, iar daca aceasta va fi scoasa inseamna ca in toata tara va creste pretul la incalzire", a mentionat Rachieru.
Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu Fondul Monetar International sa elimine subventia la energia termica in perioada imediata astfel ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului, in functie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenta din surse proprii
Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate.
In prezent, de la nivel central, Guvernul acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica, iar pretul de facturare la populatie difera mult de la o localitate la alta, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si subventia acordata de fiecare primarie.
BCR, tot mai aproape de PRIMA Casa 4. A semnat conventia cu Fondul de Garantare
Atac cu repetitie. Al treilea. Hackerii au accesat datele a peste un milion de clienti