Eliminarea subventiei la incalzire, discutata de Guvern in urmatoarele saptamani
Ministerele Finantelor, Administratiei si Muncii vor discuta in Guvern, in urmatoarele saptamani, variante de lucru privind subventiile la energia termica, avand in vedere ca acestea nu vor fi aplicate tuturor persoanelor, potrivit Mediafax.
Problema subventiei la incalzire a fost discutata in sedinta de miercuri a Guvernului, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.
Marti, Guvernul roman a discutat cu oficialii Fondului Monetar International despre eliminarea subventia la energia termica in perioada urmatoare. Daca acest lucru se va concretiza, factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la sfarsitul anului, in functie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenta din surse proprii.
Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale. De la nivel central, Guvernul roman acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica. In ceea ce priveste pretul de facturare al populatiei, acesta difera mult de la o localitate la alta, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si subventia acordata de fiecare primarie.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca Guvernul va elimina subventia pentru incalzire, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste ajutoarele pentru persoanele defavorizate.
"Exista diferite subventii pentru incalzire. Ajutorul de incalzire pentru cei mai vulnerabili ar putea ramane la acelasi nivel sau ar putea chiar creste. Exista, insa, o subventie acordata de la nivel central, pe care Guvernul vrea sa o elimine in cursul acestui an. Exista, de asemenea, subventii pentru incalzire de la autoritatile locale, dar acestea nu au fost luate inca in considerare", a spus Franks.
Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subventiilor in acest an pentru caldura va avea efect si asupra inflatiei, care ar putea urca si pana la 6%, peste cea mai recenta prognoza a Bancii Nationale a Romaniei.
BNR a revizuit saptamana trecuta prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, dar nu a luat in calcul si posibilele cresteri de preturi administrate, pe motiv ca nu exista un calendar cert in aceasta privinta.
Ne pregatim sa platim cu 60% mai mult pentru caldura?
Factura pentru incalzire si apa calda ar putea creste in perioada urmatoare cu pana la 60% dupa eliminarea subventiei acordate de la bugetul de stat, in functie de cat vor fi dispuse primariile sa aloce suplimentar pentru acoperirea diferentei de pret, eventual prin reducerea fondurilor rezervate investitiilor si cheltuielilor de personal, au spus unele surse pentru Mediafax.
"Costul facturii populatiei ar putea creste cu valori cuprinse intre 1 si 60%, in functie de cat de mult vor aloca autoritatile locale pentru a acoperi diferenta suportata pana in prezent de la centru. Se va pune o presiune pe autoritatile locale, iar primarii care vor reusi sa se gospodareasca mai bine sau sa taie din investitii inutile sau neoportune vor putea limita chiar la minimum cresterea facturii. In alte localitati, mai ales in cele in care primarii opozitiei vor dori sa acuze Guvernul pentru majorarea costurilor si nu vor aloca fonduri suplimentare pentru acoperirea diferentei, factura va creste", au explicat sursele.
Premierul Emil Boc declara, in luna februarie, ca Guvernul va lua o decizie in privinta eliminarii subventiilor la incalzire in primavara acestui an, dupa ce strategia de dezvoltare a sistemului de termoficare va fi finalizata.
Pe acelasi subiect: