In discursul sau sustinut vineri, la Pitesti, in cadrul unei dezbateri pe tema Parlamentului European si a fortei de munca in Uniunea Europeana, eurodeputatul Theodor Stolojan a facut comparatia intre unii dintre oamenii de afaceri care spuneau inainte de 2007 ca Romania nu este pregatita sa intre in Uniunea Europeana si cei care afirma acum ca Romania nu este si nici in zece ani nu va fi pregatita sa intre in zona euro.

"Vreau sa va atrag atentia si va spun cu toata sinceritatea: fiti foarte atenti cine da mesajele in Romania. Eu imi amintesc ca inainte ca Romania sa intre in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, erau oameni de afaceri care spuneau ca Romania nu e inca pregatita pentru Uniunea Europeana", a afirmat europarlamentarul.

Theodor Stolojan a atras atentia asupra "vocilor" care acum sustin ca Romania nu este pregatita sa intre in zona euro si a spus ca aceste voci, care provin din sectorul financiar-bancar, au interesul ca tara noastra sa nu adopte moneda europeana pentru ca bancile castiga bani foarte usor doar prin acordarea de credite in euro cu dobanzi mult mai mari decat cele din tarile care au aceasta moneda.

"Acum, daca va uitati, cand se pune problema daca Romania e pregatita sa intre in zona euro sau nu, iarasi avem o serie de voci care vin de data asta din cu totul alta parte: vin din sectorul financiar-bancar. Declaratii: dom'le, Romania nici in zece ani nu va fi pregatita sa intre in zona euro. Aceste voci din sectorul bancar sunt voci carora nu le convine ca Romania sa fie in zona euro. De ce? Pentru ca la ora actuala, spre exemplu, bancile din Romania folosesc inca 20 la suta din resursele lor cu care crediteaza Romania de la bancile-mama care sunt in zona euro si care se imprumuta acolo cu unu la suta si cei de aici dau creditele in euro cu cat dau, cu sase, cu sapte . Deci traiesc din diferenta asta foarte bine, ca sa nu mai vorbesc speculatii pe variatia cursului leu - euro si asa mai departe", a afirmat Stolojan, potrivit Mediafax.

Acesta a adaugat ca o tara poate fi competitiva la orice nivel de dezvoltare si ca "te apuca greata cand vezi manipularile din tara asta".

"Daca Romania ar produce numai Duster si Logan, doua produse competitive, (…) nu poate intra in zona euro? Cum sa nu poata intra? Romania, ca si orice alt stat membru din UE, poate intra in zona euro atat timp cat veniturile se afla in corelatie cu productivitatea. Daca reduc Romania numai la produs de maturi pot intra in zona euro atat timp cat veniturile mele sunt in corelatie cu productivitatea pe care o am la maturi. Am insistat pentru ca te apuca greata cand iti dai seama de manipularile care se fac in aceasta tara vizavi de lucruri care sunt esentiale, in fond pentru Romania", a mai spus europarlamentarul democrat-liberal.