Portofoliul financiar al bancii, a treia ca marime din Italia, include obligatiuni in valoare de 26 miliarde de euro emise de guvernul de la Roma.

Conducerea va prezenta in mai un program pe trei ani de relansare a bancii, lovita puternic de criza datoriilor din zona euro din cauza expunerii pe datoria statului italian. Monte dei Paschi trebuie sa acopere un deficit de capital de 3,3 miliarde de euro pana in iunie, pentru a respecta reglementarile europene.

Deficitul de capital este legat de valoarea de piata a obligatiunilor italiene, care reprezinta circa 70% din portofoliul financiar ale bancii, a spus seful institutiei de credit, Fabrizio Viola.

Monte dei Paschi va inchide si 150 de sucursale, circa 5% din reteaua operata, a adaugat el.

Pretul actiunilor Monte dei Paschi a scazut cu aproape 13% dupa ce Viola a prezentat joi rezultatele financiare pentru anul trecut.

Pierderea peste asteptari, de 4,7 miliarde de euro, a fost generata de o depreciere aferenta fondului comercial de 4,5 miliarde de euro. Chiar excluzand elementele exceptionale, banca a raportat un declin al depozitelor si creditelor, precum si provizioane mai mari.