Iluzia depozitelor bancare. Cand iesi in pierdere la sfarsitul perioadei de economisire VIDEO
O informatie importanta pentru toti romanii care vor sa economiseasca bani la banca in depozite. Cititi cu mare atentie contractul si calculati inainte cat va costa comisioanele si impozitele. Au fost clienti care la sfaristul perioadei de economisire au luat mai putini bani decat au depus.
Sa luam drept exemplu un depozit la termen, constituit pentru o Luna. In acest caz dobanda la euro ajunge la 2,65% pe an.
La 10.000 de euro depusi dupa o luna se vor strange in cont 10.022 de euro. Statul ia 3,5 euro ca impozit, iar banca 40 de euro pentru comisionul de retragere. Tragem linie si adunam: din cei 10.000 de euro depusi dupa o luna clientul retrage doar 9978, deci are o pierdere de 22 de euro.
"Sunt multe cazuri de genul acesta", spune Anca Bidian, broker de credite.
Exista insa si banci care nu au comision de retragere in ziua de expirare a depozitului, ceea ce inseamna ca toata dobanda, cu exceptia impozitului este a clientului.
Iesiti pe plus daca faceti un depozit pe o perioada mai lunga.
La alta banca pentru 10.000 de euro depusi 12 luni se aduna in plus 340 de euro. De aici statul isi ia 54, iar banca opreste 41. Clientul ramane asadar doar cu 244 de euro.
La un depozit de 40.000 de lei pe 12 luni primiti o dobanda de 6,5% si veti ramane in buzunar cu un castig de 1973 de lei.
Atentie insa. Cine vrea sa isi deschida un depozit trebuie sa isi faca si un cont curent. Adica alte comisioane. De administrare, de emitere a extrasului de cont, de transfer sau de retragere numerar.