Europa Centrala si de Est lasa zona euro in urma. Romania ar putea avea cel mai rapid ritm de crestere economica din ECE, in 2016
Europa
Cresterea economica de 3,1% din Europa Centrala si de Est (ECE), in 2016, o va depasi pe cea a zonei euro, de 1,6%, arata o analiza realizata de Erste Group, care precizeaza, totodata, ca ritmul de crestere al economiei Romaniei va accelera la 4,1%.
Romania ar putea avea cel mai rapid ritm de crestere a economiei din ECE anul acesta, dar va fi o perioada de relaxare fiscala si exista perspectiva inaspririi politicii monetare, apreciaza analistii Erste.
Acestia se asteapta la incetinirea cresterii in Ungaria (2,2%) si in special in Cehia (2,5%), in urma incetinirii intrarilor de fonduri europene in aceste economii. De asemenea, si Slovenia s-ar putea confrunta cu o incetinire (1,9%), in timp ce PIB-ul Serbiei ar urma sa inregistreze un avans de 1,5% anul acesta.
Anul trecut, rata somajului in Europa Centrala si de Est a scazut sub 10%, pentru prima data din 2009, iar analistii Erste se asteapta ca declinul sa continue si in acest an. Deoarece tarile din ECE sunt importatori de energie, recentul declin al pretului titeiului va sprijini cresterea economica, iar relaxarea fiscala din Polonia si Romania va imbunatati cererea pe plan intern, se arata in analiza Erste Group.
Comisia Europeana (CE) a anuntat recent ca ritmul de crestere economica al Romaniei ar urma sa atinga un varf de 4,2% in 2016, gratie cresterilor salariale puternice si relaxarii fiscale, in timp ce in 2017 se va modera usor, la 3,7%.
Conform previziunilor economice de iarna, Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit astfel estimarile privind cresterea economica a Romaniei atat pentru 2015, cat si pentru 2016 si 2017, in conditiile in care in toamna prognoza un avans de 3,5% in 2015, urmat de o crestere de 4,1% in 2016 si una de 3,6% in 2017.
Bancile austriece, in special Bank Austria, Erste Group Bank si Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est si au o prezenta importanta inclusiv in Romania.
Pe acelasi subiect: