Liderii europeni urmeaza sa discute masuri de stimulare a cresterii economice, dar nu este asteptat un plan care ar readuce optimismul in randul investitorilor, in special avand in vedere ca Germania se opune cu tarie obligatiunilor comune. 

Investitorii se indoiesc ca participantii vor anunta masuri care sa calmeze temerile ca Grecia se indreapta spre faliment si o posibila iesire din zona euro.  Euro s-a depreciat la 1,2615 dolari pe unitate pe platforma alternativa de tranzactionare EBS, sub minimul anului de 1,2624 dolari pe unitate atins in ianuarie, marcand astfel cel mai redus nivel dupa august 2010. 

Ulterior, euro a revenit la 1,2650 dolari pe unitate, fiind in scadere cu 0,2% fata de inchiderea de marti. 

"Anticipam ca euro sa atinga 1,25 dolari pe unitate pana la sfarsitul acestui trimestru, dar inchiderea de astazi va fi foarte importanta pe termen scurt. Daca va avea loc o apreciere, vom asista la o consolidare a euro, dar daca va inchide aproape de minimul zilei, atunci deprecierea va continua", a declarat Ned Rumpeltin, analist la Standard Chartered.

Temerile ca Grecia ar putea fi nevoita sa paraseasca zona euro s-au amplificat dupa ce premierul elen Lucas Papademos a declarat miercuri, intr-un interviu, ca Grecia nu are alta solutie decat sa respecte programul de austeritate sau sa iasa din uniunea monetara.

Sursa: Mediafax