"Evenimentele politice care au loc in unele tari arabe reprezinta cel mai important factor al instabilitatii. Deocamdata, acesta nu se reflecta inca pe deplin in preturi. Nu cred ca situatia se va stabiliza prea curand", afirma Ronald Stoferle, analist in sectorul materiilor prime din Erste Group.

Pretul record de 147 dolari pe baril a fost atins petru prima si singura data in 2008, din cauza tensiunilor legate de programul nuclear derulat de Iran.

Sursa citata arata ca daca productia de petrol va fi intrerupta in Libia sau Algeria, chiar si pe perioade scurte, rezervele Arabiei Saudite vor fi epuizate.

Analistii departamentului de cercetare al Erste Group preconizeaza un pret mediu de 124 dolari pe baril pentru petrolul Brent in 2011.

In opinia analistilor de la Erste Group, Arabia Saudita prezinta cel mai mare risc de declansare a unei cresteri abrupte a pretului petrolului pana la peste 200 dolari pe baril, atat pentru ca daca situatia sociala si politica s-ar inrautati, aceasta tara nu ar reusi sa creasca rapid capacitatile de rafinare, cat si din cauza ca exista riscul unui blocaj pe cele mai importante rute de transport al petrolului.

"Credem ca majoritatea riscurilor se afla la un punct maxim in ceea ce priveste pretul petrolului", potrivit lui Stoferle.

Pe de alta parte, avand in vedere ca 64 de tari au atins deja rata sustenabila maxima de extractie a petrolului, gazele naturale, in special cele sist, vor avea un rol tot mai important, iar activitati masive de explorare a acestui tip de combustibil vor fi derulate in Polonia si Ucraina.

"Exploatarea rezervelor de gaz de sist din Europa va dobandi o importanta enorma", estimeaza Stoferle.

Pretul petrolului a scazut joi pana la 115,3 dolari pe baril pentru petrolul Brent, de referinta la bursa din Londra.