Romania, putin vulnerabila la cresterea cotatiei petrolului!
Romania este unul dintre statele putin vulnerabile la cresterea pretului petrolului. Ea se afla pe pozitia a noua intr-un clasament care include 34 de state si Uniunea Europeana, scrie Wall Street Journal.
Romania se afla pe pozitia a noua in functie de contributia importurilor de energie la formarea PIB. In ceea ce priveste eficienta energetica, tara noastra ocupa o pozitie medie, si anume locul 19.
Analistii iau in considerare, in astfel de studii, mai multi indicatori, printre care si contributia importurilor la PIB.
Dependenta unei tari de importurile de energie este insa doar o parte a ecuatiei. Cealalta o reprezinta eficenta in conversia energiei in PIB, potrivit analizei postata pe blogul WSJ.
Din tarile analizate fac parte toate economiile dezvoltate importante, majoritatea fiind din Europa, excluzand fosta Uniune Sovietica, plus statele emergente precum China, Brazilia, Rusia si India.
Cele mai putin eficiente in ceea ce priveste conversia energiei in productie nationala sunt tarile cu clima rece.
Islanda, spre exemplu, isi acopera necesarul energetic in proportie de 80% din resursele proprii. Aceasta este insa ineficienta, iar in 2009 a folosit aproape 21.000 de unitati termale britanice (BTU) pentru fiecare dolar din PIB. Insa Islanda are doar 300.000 de locuitori, iar energia produsa este nepoluanta.
In schimb, Rusia foloseste 14.500 de BTU pentru un dolar din PIB. Statul produce de patru ori mai mult petrol decat consuma, iar ineficienta economiei reprezinta cost.
Canada se confrunta cu probleme de clima similare si are o eficienta energetica cu 20 de procente mai ridicata decat Rusia, iar Norvegia este mai eficienta decat aceasta din urma cu 40%.
Statele Unite nu sunt un model de eficienta energetica, scrie WSJ. Cu toate astea, America reuseste sa foloseasca jumatate din energie pentru obtinerea unui dolar din PIB, comparativ cu Rusia.
Ineficiente din acest punct de vedere sunt insa China, Coreea de Sud si Bulgaria.
Tarile cu clima mai calda, precum Grecia, Portugalia, Italia sau Spania au o eficienta energetica mai mare, iar printre statele cu industrie dezvoltata se descurca bine Germania si Danemarca.
Statele cu cel mai redus consum de energie pentru un dolar din PIB au fost in 2009 Marea Britanie si Irlanda. O posibila explicatie o constituie puternica orientare catre servicii a economiile acestor tari.
In analiza pe care au realizat-o, jurnalistii de la Wall Street Journal s-au folosit de datele Administratiei Americane pentru Informatii in domeniul energiei.
Pe acelasi subiect: