Dealerii spun ca pierderile inregistrate de leu sunt mai mari decat cele ale monedelor regionale, iar acest lucru sugereaza ca participantii la piata percep un risc mai ridicat in Romania decat in celelalte tari vecine.

"Leul este cel mai expus din regiune in fata problemelor din Grecia, intrucat bancile grecesti detin circa 17% din activele bancare din Romania, in timp ce in regiune nu au aproape deloc", a  spus un dealer, citat de Mediafax.
 
In jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,2310 - 4,2340 lei, cu aproape sase bani mai sus fata de nivelul de miercuri seara, cand schimburile se perfectau la 4,1740 - 4,1750 lei/euro.

"Jucatorii se asteptau ca BNR sa intervina in cazul in care cotatiile depaseau 4,2 lei/euro, dar lipsa de reactie a bancii centrale a dus la inchiderea de pozitii in cascada de catre multi straini, dar si de catre locali. Maximul zilei a fost de 4,2470 - 4,25 lei/euro, iar dupa acest nivel doua banci locale au inceput sa vanda semnificativ euro, ceea ce a mai temperat avansul cursului. Volumele transferate au fost peste media ultimelor sedinte", a spus dealerul unei banci.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu a declarat, pe de alta parte, ca banca centrala a luat masuri preventive de monitorizare atenta a subsidiarelor bancilor elene, care raporteaza saptamanal situatiile financiare.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca bancile elene sunt bine capitalizate in prezent, cu o rata a solvabilitatii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar.

BNR sta cu ochii pe bancile grecesti din Romania. Le cere saptamanal situatiile financiare

Criza din Grecia a devalorizat toate monedele din regiune

Valutele din regiune au consemnat de asemenea pierderi de pana la 1% in a doua parte a sedintei, din cauza intensificarii temerilor privind inrautatirea crizei din Grecia si efectul de contagiune catre alte tari de la periferia zonei euro.

Cursul de referinta anuntat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru francul elvetian, de 3,5050 lei/franc, a atins maximul istoric. Raportul leu/franc este cu 6,86 bani peste referinta de miercuri, de 3,4364 unitati, si a depasit recordul istoric inregistrat din 30 decembrie, de 3,4450 unitati.

In acelasi timp, euro s-a depreciat accentuat, joi, pe pietele internationale in fata dolarului si a francului elvetian, iar dealerii spun ca jucatorii straini prefera francul atunci cand exista incertitudine pe piete.

Paritatea oficiala pentru euro a crescut la 4,2088 lei/euro, cel mai inalt nivel de la inceputul lunii martie. Cursul anuntat joi pentru euro este cu 3,32 bani mai mare fata de nivelul precedent, de 4,1756 lei/euro, si a atins maximul din 4 martie.

Citeste si:

BNR: Riscul cresterii imprumuturilor neperformante in franci elvetieni este scazut, unele au fost refinantate


Pe muchie de cutit: SUA are obligatii financiare de 100.000 de miliarde de dolari