Consiliul Concurentei: "Emiterea de carduri este o activitate profitabila, pe cand acceptarea la plata e pe pierdere"
Emiterea de carduri este o activitate profitabila spre deosebit de profitabila, cu rate de castig pentru banci cuprinse intre 60% si 100%, in timp ce acceptarea de carduri la plata produce o pierdere in jur de 30%, a declarat vineri Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei.
"Am sesizat, pe baza datelor furnizate de catre banci, ca emiterea de carduri este profitabila spre deosebit de profitabila. Nu este un lucru rau, noi nu blamam obtinerea de profit de catre banci, cu rate intre 60 si ceva si pana la 101%. De la caz la caz, depinde de talia bancii si de alte elemente. In schimb, in acceptarea de carduri, pierderea din aceasta activitate este undeva la 30%. Multe banci fiind in situatia si de emitenti si de acceptant, se compenseaza", a afirmat Valentin Mircea la conferinta Mediafax Talks about Banking.
La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, apreciaza ca activitatea bancilor privind cardurile nu este profitabila decat dupa ce se atinge o masa critica, ceea ce se intampla dupa multi ani.
"Cred ca activitatea de emitere de carduri este o activitate profitabila, dar activitatea in general cu cardurile nu este foarte profitabila. Ea devine profitabila dupa ce se atinge o masa critica, iar aceasta masa critica se atinge dupa multi ani. Cheltuielile initiale cu intrarea in Visa, intrarea in MasterCard, cumpararea de echipamente, cumpararea de software, ATM-uri, POS-uri este destul de costisitoare si ea apasa foarte tare pe veniturile care de obicei, mai ales in perioada de promovare, sunt foarte mici pentru ca bancile incearca sa faca tot felul de promotii pentru a-si promova produsul de card", a spus Ghetea, potrivit Mediafax.
El a aratat ca exista si cheltuieli legate de tinerea numerarului in automate. "Se poate spune ca daca nu mai aveti de facut operatiuni cu numerar inseamna ca aveti cheltuieli mai putine cu casierii, cu manevrarea numerarului. Sa stiti ca nu este chiar asa. Cheltuielile cu asigurarea ATM-urilor, care ati vazut ca ni le mai fura cateodata cu totul, le mai sparg, le mai taie cu aparatul de sudura, numerarul tinut in acele ATM-uri si va spun acum din proprie experienta, numerarul tinut in ATM care se afla pe Bulevardul Magheru probabil ca se justifica, dar numerarul pe care il tine CEC Bank in cele mai putin de 900 de ATM-uri pe care le avem in zona rurala este total neperformant", a afirmat Ghetea.
Vicepresedintele Consiliului Concurentei (CC) a mai atras atentia asupra nivelului mare al comisionului interbancar aplicat comerciantilor pentru platile cu cardul efectuate de clientii acestora prin POS-uri, de circa 1% pentru cardurile Visa si MasterCard.
El a admis ca in Uniunea Europeana exista si state cu un nivel mai ridicat, precum Polonia (1,4%) sau Germania (1,5%), dar sunt tari in care nu exista acest comision, cum ar fi Olanda sau Danemarca.
"Sunt tari care au si ele, bancile si-au organizat sisteme de plati proprii, fac compensarile intr-un sistem national. Nu suntem noi la cel mai inalt nivel, exista in alte tari mai ridicate, in Polonia sau Germania, dar sunt si tari unde nivelul acestui comision este mult mai mic. Discrepanta asta frapeaza. Poti sa nu ai deloc comisionul, sau poti sa ai comisionul la nivelul unei cincimi din cat este in Romania", a adaugat Mircea.
Vicepresedintele CC a aratat ca institutuia vrea sa identifice cele mai eficiente masuri care pot duce la scaderea costurilor tranzactiilor bancare cu carduri. Totodata, el a apreciat ca un cost mai mare la emiterea cardului ar fi mai transparent decat comisionul interbancar, acesta nefiind vizibil.
"Daca este deja profitabila emiterea de carduri, de ce se mai primesc comisioane de la POS-uri?", a precizat Mircea, facand referire la comentariul presedintelui ARB.
Mai multe despre:
#carduri#comisioane bancare
Pe acelasi subiect: