Potrivit sudiilor efectuate la nivel european, romanii nu au o relatie foarte stransa cu bancile. Astfel, daca in tarile din Europa Centrala si de Est, gradul de bancarizare a populatiei atinge si 80%, in Romania putin peste jumatate dintre locuitori au o relatie cu banca, majoritatea pentru ca sunt obligati de angajator sa-si primeasca salariul pe card.

Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca, la sfarsitul anului trecut, in Romania existau in jur de 11 milioane de carduri valide, prin intermediul carora s-au efectuat 220 de milioane de retrageri de numerar de la bancomat.

Aceleasi date indica faptul ca sumele retrase de la ATM au depasit 106 miliarde de lei (24 miliarde euro), in timp ce platile cu cardul au fost de sase ori mai scazute, semn ca romanii nu s-au obisnuit inca sa foloseasca acest instrument pentru plata la comercianti. In schimb, formeaza cozi la bancomate in ziua de salariu, pentru a-si retrage banii din banca.

Speculand aceasta obisnuinta, majoritatea bancilor au introdus sau au majorat comisioanele de retragere de la ATM-urile proprii. Astfel, cele mai multe dintre institutiile bancare percep, la retragerea de numerar, un procent din suma retrasa, plus o suma fixa pe care o plateste fiecare client, indiferent de suma pe care o scoate de pe card.

Comisioanele cresc considerabil in cazul in care sunt folosite ATM-urile altor banci sau cand se retrag bani din strainatate.

In schimb, pentru toate platile cu cardul efectuate la comercianti, fie in tara, fie in strainatate, bancile nu percep niciun fel de comision de la clienti, acestea avand contracte cu magazinele.

In conditiile in care anul trecut s-au retras 24 miliarde de euro de pe card, la un comision mediu de 0,2% din suma retrasa, suma care a intrat in conturile bancilor din salariile romanilor s-a apropiat de 50 de milioane de euro. La aceasta se mai adauga si taxa fixa pe care o percep bancile, pe langa procentul amintit, suma care pleaca de la 0,2 lei si ajunge pana la cativa lei.

Lista comisioanelor percepute de banci pentru conturile cu card de debit atasat nu se opreste aici. Exista taxe pentru servicii pe care le cere clientul, cum ar fi taxa de schimbare de PIN, pentru al doilea card atasat contului sau de interogare sold, dar exista si comisioane pe care clientii le platesc automat pentru ca folosesc serviciile bancii, ca de exemplu comisionul de alimentare a contului, interbancar sau intrabancar, comisionul lunar sau anual de administrare a contului sau de mentenanta a cardului. Unele banci percep, totodata, si comision pentru chitanta.

Bancile incep sa ia bani din conturile clientilor inca din momentul virarii salariilor, comisionul de alimentare a contului fiind o suma stabilita prin conventie intre banci.

Totodata, bancile percep un comision de pana la 7,5 lei pe luna pentru administrarea contului. Astfel, institutia care percepe cel mai mare comision aduna la finalul anului 90 de lei de persoana doar din aceasta taxa.

In cazul retragerii de numerar de la ATM-urile bancii emitente, cel mai mare comision este de 0,25%, dar nu mai putin de 0,25 lei. Astfel, in cazul unui salariu mediu pe economie de 1.550 lei, fie ca retragi suma in patru transe saptamanale egale sau toti banii odata, comisionul retinut de banca va fi de 4 lei/luna, adica 48 de lei pe an.

Daca salariatul opteaza sa scoata salariul de la bancomatul altei banci decat cea la care are deschis contul, cel mai mare comision perceput de o banca din Romania este de 1% din suma retrasa, plus 6 lei.

De exemplu, in cazul salariului mediu, daca suma este retrasa in patru transe egale, comisionul lunar platit de client va fi de 40 de lei, adica 120 de lei pe an. Daca toata suma va fi retrasa intr-o singura tranzactie, clientul va plati 21,5 lei, respectiv 258 de lei/an.

Cei care vor sa afle cati bani mai au in cont, sunt taxati in general cu 0,3 lei. Unele banci percep si o taxa pentru chitanta, de 0,5 lei, in timp ce taxa de mentenanta anuala poate ajunge pana la 50 de lei.

Lista de mai jos prezinta principalele comisioane percepute de cele mai mari banci din Romania pentru operatiunile in cazul cardurilor de debit, pentru cele mai folosite tipuri de carduri.

De mentionat ca bancile ofera o varietate de pachete pentru incasarea salariului, pe care clientii le pot negocia cu institutiile de credit, in functie de necesitatile fiecaruia. De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca bancile modifica periodic aceste comisioane.

LISTA COMISIOANELOR PERCEPUTE DE BANCI LA CARDURILE DE DEBIT