Lucratorii liber-profesionisti romani si bulgari vor beneficia complet de libera circulatie incepand de la 1 iunie 2011. Problema "falsilor liber-profesionisti" afecteaza insa lumea politica elvetiana de ceva vreme.

Acordul privind libera circulatie a persoanelor, incheiat in 1999, prevede posibilitatea de mentinere cu titlu temporar a restrictiilor nationale pe piata muncii pentru maxim sapte ani. Prima prelungire, la care a recurs Elvetia, nu trebuie motivata.

Citeste si Tarile arabe, noua destinatie pentru romanii fara job. Salariile depasesc si 5.000 de dolari

Topul oraselor in care se fac angajari. Unde sa lucrezi ca sa castigi mai bine

In cazul unor perturbari grave sau al unor amenintari cu perturbari grave pe piata muncii, Elvetia ar putea prelungi perioada tranzitorie cu inca doi ani, pana in mai 2016.

Cererea de forta de munca bulgara si romana se manifesta in principal in sectorul serviciilor (76 la suta din autorizatii) si in agricultura (17 la suta).

La sfarsitul lui decembrie, 8.690 de cetateni bulgari si romani locuiau in Elvetia, ei reprezentand 0,8 la suta dintre cetatenii europeni. Spre deosebire de sfarsitul lui 2009, numarul lor a crescut cu 17,5 la suta, respectiv 1.292 de persoane.