Editorial Bloomberg: Sunt indeajuns de multi bani in lume pentru a salva bancile de la colaps?
Uita de regulile de pana acum. Pietele financiare vor sa stie daca, si de data aceasta, guvernele SUA si cele ale tarilor europene vor avea indeajuns de multa putere si capital ca sa salveze sistemul financiar mondial de la un nou dezastru.Si asta cu atat mai mult cu cat falimentul bancii Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA si inca mai starneste amintiri bancherilor.
Deja Banca Centrala Europeana si-a luat in serios rolul de "salvator" al lumii si a cumparat obligatiunile unor state indatorate precum Italia si Spania. In acelasi timp, bursele internationale au trecut printr-o unda de soc si au inregistrat caderi in linie, dupa ce agentia S&P a retrogradat ratingul SUA. Intre timp, pietele s-au mai calmat, iar indicii au inceput sa urce, in urma interzicerii tranzactiilor de tip vanzare in lipsa - speculative - (short-selling) cu titluri ale companiilor financiare pe pietele din Franta, Italia, Spania si Belgia.
Insa, institutiile financiare nu o duc la fel de bine daca analizam caderile masive inregistrate pe piata bursiera. Spre exemplu, actiunile Bank of America au scazut cu 20% dupa prima saptamana din august. Un rol important in deprecierea acestora l-a avut si anuntul potrivit caruia American International Group a acuzat Bank of America de frauda si cere despagubiri de peste 10 miliarde de dolari, scrie editorul Jonathan Weil pentru Bloomberg.
El sublineaza faptul ca investitorii sunt acum mai nesiguri ca oricand in privinta rezultatelor institutiilor financiare. Spre exemplu, dupa prima saptamana tumultoasa din august, erau 186 de companii ce ofereau servicii financiare, iar actiunile acestora erau tranzactionate la doar 60% din valoare. Printre acestea se numara si Bank of America, Citigroup Inc., Morgan Stanley sau AIG. Impreuna, acestea aveau o valoare de piata de 300 de miliarde de dolari, comparativ cu cea estimata de analisti de 686 de miliarde de dolari.
Iar acelasi lucru se intampla si in 2008. Weil spune ca, atunci, actiunile a 168 de institutii financiare aveau o valoare cumulata pe bursa de 120 de miliarde de dolari, fata de 270 de miliarde de dolari. Iar apoi, intreg sistemul financiar s-a prabusit si doar interventia guvernului american l-a salvat de la dezastru. Un an mai tarziu, dupa o infuzie masiva de capital, cele mai mari banci din SUA raportau din nou rezultate pozitive.
Acelasi lucru se intampla si in Europa, unde criza datoriilor publica "sufoca" revenirea economiilor statelor. Iar valoare bursiera a actiunilor celor mai mari companii este mult mai mica decat cea estimata.
Editorul Bloomberg se intreaba daca, acum, dupa ce investitorii au fost convinsi ca sistemul financiar este iar solid, acestia vor mai rezista unui al doilea val de incertitudine si daca sunt destui bani pe piata pentru a salva din nou de la dezastru bancile importante.
Chiar si asa, dupa o reuniune de criza, Fed a anuntat ca va pastra dobanda-cheie aproape de zero, cel putin pana la jumatatea anului 2013. Asta inseamna costuri mici pentru imprumuturile pe care le iau populatia si companiile, ceea ce ar trebui sa incurajeze consumul si investitiile. Insa, pietele au reactionat timid, iar indicii au inregistrat cresteri modeste.
Citeste si
Top 10 afaceri copiate de chinezi GALERIE FOTO
Primul metrou privat din Romania. Pe unde trece si cat va costa