Economist american: "Romania poate atrage investitori, dar nu e de ajuns doar statutul de membru UE"
Romania poate atrage investitori, dar trebuie sa ia masuri de incurajare a proiectelor de investitii, nefiind de ajuns doar statutul de membru al UE, a declarat vineri, la o conferinta a Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham), economistul american in relatii transatlantice Joseph Quinlan.
"Cu cat vor mai stranse relatiile dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana, cu atat este mai bine pentru toata lumea, pentru consumatori, pentru companii, pentru angajati. Pentru mine viitorul apartine UE, nu tarilor din BRIC. Romania a crescut probabil mai repede decat Brazilia si as pune mai multi bani aici decat in India, pentru ca in India este o lipsa de trasparenta si sunt foarte saraci, disperat de saraci. Tarile mici pot trage multi dolari de la multinationale, vezi cazul Mercedez sau Google, care au venit in Romania", a spus Quinlan.
El a aratat ca atragerea de investitori straini depinde doar de Romania, respectiv de masurile luate de autoritati pentru incurajarea investitiilor.
"Daca gasesc climatul corect, investitorii vor veni, dar este greu. Nu este de ajuns doar sa fiti parte din Uniunea Europeana, trebuie sa faceti mai multe. Cred ca pozitia strategica va fi un factor care va atrage investitorii, dar viitorul este in mainile voastre, nu este nici la Bruxelles, nici la Washington, nici la Beijing, este chiar aici, depinde de voi sa creati climatul corect", a afirmat economistul american, noteaza Mediafax.
Intrebat care ar fi cele mai importante sugestii pe care le-ar face primului ministru al Romaniei pentru atragerea de investitori straini, el a indicat "imbratisarea" multinationalelor si a capitalului privat, intarirea institutiilor publice si promovarea tarii ca destinatie pentru investitii si pe alte piete decat cele traditionale.
"Daca as avea o discutie cu primul-ministru as sublinia, in primul rand, succesul statelor sarace, care acum au ajuns bogate pentru ca au atras investitori. Irlanda este un bun exemplu, China de asemenea. Parte din cresterea Chinei este cu participarea investitorilor straini. Deci, primul sfat pentru premier ar fi sa imbratiseze multinationalele, sectorul privat, nu doar companiile din Statele Unite sau din Germania, nu poti produce prosperitate fara cooperare dintre sectorul privat si cel public", a aratat Quinlan.
In ceea ce priveste intarirea institutiilor publice, Quinlan a mentionat ca banca centrala, Ministerul Finantelor si cel al Transporturilor trebuie sa fie puternice.
"In Washington avem servicii publice foarte competente, care isi fac treaba cum trebuie pentru a aduce beneficii tarii. Birocratia are o conotatie negativa, insa este foarte importanta si trebuie sa fie eficienta, iar pentru asta angajatii trebuie platiti bine, respectati", a precizat economistul.
El ar propune Guvernului, de asemenea, sa atraga investitori din Coreea de Sud, din China sau Africa de Sud, tari de unde au inceput sa apara jucatori foarte puternici, si sa se focuseze pe atragerea de investitii straine directe si mai putin de cele de portofoliu.
"Recomandarea mea este sa nu ingnorati ce face Fed-ul, dar aici este vorba de investitii de portofoliu, voi aveti insa nevoie sa atrageti investitii directe. Nu vreti bani de pe Wall-Street, ci vreti bani de la companii mari, care stau aici pe o perioada indelungata, au investitii strategice. Banii de pe Wall-Street sunt acum aici, dar pot pleca maine", a mai spus Quinlan.
Pe acelasi subiect: