Romania se transforma in „cimitirul de masini“ al Europei, plusurile si minusurile ofertei Romgaz: de la datorii zero, la interventiile statului roman, iar Apple pregateste lansarea televizoarelor de 65 inci
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Daca suntem atat de bogati, de ce suntem atat de saraci?
Romania are cea mai mare crestere din UE a productiei de masini in 2013 fata de anul anterior, de 44%, insa paradoxal, si cea mai mare scadere a numarului de masini noi vandute pe primul semestru – de 26%. Cu o crestere a exporturilor de 50% din 2009 incoace, incepem sa avem un profil de tara in care muncim (cat de cat), dar nu ne permitem sa cumparam rezultatul muncii noastre cu ceea ce castigam. Cel mai bun exemplu este Dacia, care va produce anul acesta 343.000 de masini in Romania, insa va avea vanzari pe piata locala de doar 25.000. Daca vorbim despre Zara, H&M sau Louis Vuitton, paradoxul este si mai pregnant: cati romani din Caracal, Focsani sau Cisnadie, unde putini stiu ca Louis Vouitton are 812 angajati, isi cumpara frecvent asemenea branduri? Un astfel de paradox tine mai mult de o tara subdezvoltata ca Filipine sau Thailanda decat sa caracterizeze o economie pe drumul spre dezvoltare. Iar contrastul intre puterea de productie si nivelul veniturilor se vede si mai acut in cazul Romaniei in ceea ce priveste resursele minerale, noteaza ZF.
Demisie la Tarom. Un membru CA tocmai a parasit compania
Nicolae Demetriade, membru in consiliul de administratie al Tarom, respectiv director executiv al operatorului national, si-a dat demisia in aceasta dimineata. Zvonul desfiintarii actualului board au circulat de multa vreme, scrie Capital .
Plusurile si minusurile ofertei Romgaz: de la datorii zero, la interventiile statului roman
Cresterea taxelor si posibilele interventii ale statului roman in administrarea companiei sunt principalele riscuri care ameninta viitorul Romgaz. De cealalta parte, gradul extrem de scazut de indatorare si faptul ca pretul gazelor se va dubla in cinci ani, reprezinta principalele avantaje ale producatorului de gaze, scrie Wall-Street.ro
Romania se transforma in „cimitirul de masini“ al Europei
Importul de rable a atins in septembrie cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, aproape 55% din cele peste 21.700 de masini nou inmatriculate in Romania la noua luni reprezentand autoturisme cu o vechime de peste zece ani, potrivit datelor de la Politie. In aceeasi perioada a anului trecut masinile de peste 10 ani reprezentau 47% din inmatriculari, in timp ce in 2011 procentul era de 38%. Evolutia importurilor de masini vechi a fost direct influentata de modificarile aduse taxei de mediu. Pe masura ce importurile de masini second-hand au accelerat la peste 166.000 de masini, in crestere cu aproape 40% in primele noua luni ale acestui an fata de perioada similara a anului trecut, inmatricularile de masini noi au scazut in acelasi interval cu 16%, la 41.000 de masini, scrie ZF.
Cum s-a schimbat harta europeana a cailor de transport
Schimbare majora in politica europeana de transporturi La sapte ani de la finalizarea extinderii istorice a UE in centrul si estul continentului, reuniunea de la Tallinn marcheaza un punct de cotitura in dezvoltarea Uniunii. Pentru prima data se va trece de la proiectele distincte pentru Europa de Vest si Europa de Est la proiecte unitare transcontinentale. Este vorba de o retea principala, construita pe noua coridoare trasncontinentale: doua coridoare nord-sud, trei coridoare est-vest si patru coridoare diagonale, scrie Capital.
BNR: Creditele neperformante si dezintermedierea sunt principalele probleme, dar sunt gestionabile
Nivelul ridicat al creditelor neperformante, scaderea creditarii si accelerarea procesului de dezintermediere sunt principalele vulnerabilitati cu care se confrunta sectorul bancar, dar acestea raman in limite gestionabile, astfel ca stabilitatea financiara ramane robusta, se arata in Raportul de Stabilitate Financiara 2013 publicat de BNR, arata ZF.
Apple pregateste lansarea unor televizoare de 65 de inci
Apple ar putea incepe sa comercializeze televizoare ultra HD cu diagonala de 65 si 55 de inci, incepand cu cel de-al patrulea trimestru al anului viitor, potrivit unui analist al Advanced Research Japan, citat de agentia de presa Bloomberg. Compania din Cupertino, California, urmeaza sa decida asupra specificatiilor finale, a declarat sursa, care prefera sa ramana anonima. Cu putin timp inainte sa moara, Steve Jobs ii marturisea celui care ii scria biografia ca “a prins in sfarsit ideea” despre cum sa construiasca un televizor cu o interfata simpla, care sa se sincronizeze wireless cu continutul altor device-uri Apple. Iar Tim Cook spunea la randul sau in luna mai ca TV-ul este o zona pe care compania “se concentreaza intens”, dorind sa construiasca si alte produse care sa se ridice la succesul Mac-urilor, iPhone-urilor si ipad-urilor. Televizorul ar putea costa undeva intre 1.500 si 2.500 de dolari
Chinezii pun tunurile pe Starbucks din cauza politicilor de pret neloiale
Cel mai mare lant de cafenele din lume este luat in vizor de catre chinezi, pentru ca ar avea preturi mult mai mari aici decat in oricare alta piata pe care activeaza, informeaza BBC. Televiziunea oficiala chineza CCTV sustine ca Starbucks castiga bani buni de pe urma acestor preturi foarte mari. Mai devreme anul acesta, Apple si Nestle au fost supuse acelorasi presiuni din partea Chinei, pentru revizuirea politicilor de preturi. Potrivit raportului dat publicitatii de catre CCTV, un latte de marime medie costa 27 de yuani in Beijing (4,43 dolari), cu o treime mai mult decat la o cafenea Starbucks din Chicago. Reprezentantii companiei spun ca asta reflecta costurile mari locale pentru alimente si logistica. Starbucks are parte de o dezvoltare rapida in China, care este pe cale sa devina a doua cea mai mare piata de desfacere pentru lantul de cafenele, luand locul Canadei.
McDonald's raporteaza un profit de 1,5 mld.dolari in trimestrul al treilea, in crestere cu 5%
Profitul net al McDonald's, cel mai mare lant de restaurante din lume dupa vanzari, a crescut cu 5% in trimestrul al treilea fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la 1,52 miliarde de dolari, in timp ce veniturile au urcat cu 2%, la 7,32 miliarde de dolari. Vanzarile restaurantelor deschise de cel putin 12 luni, un important indicator al afacerilor companiei, au crescut cu 0,9% in perioada analizata, usor sub estimarile analistilor. Rezultatele McDonald's au evoluat pozitiv in Statele Unite si Europa, dar au inregistrat scaderi in regiunile Asia-Pacific, Orientul Mijlociu si Africa. Pentru trimestrul al patrulea, compania anticipeaza ca vanzarile vor evolua in linie cu trendul ultimelor trimestre, scrie Mediafax.