La depozitele in lei pe termen scurt, unele banci ofera inca mai mult de 9%, dar la termen de un an dobanda maxima oferita este de 8,7%, semn ca bancherii se asteapta ca scaderea dobanzilor sa continue.

La depozitele in euro dobanzile sunt insa de doua, trei ori mai mici. Dobanda medie este de aproximativ 2,5% pe an, dar exista si banci care ofera cel mult 0,5%. Iar daca euro ar scadea la 4 lei, asa cum se asteapta tot mai multi analisti, toata dobanda data de banca la un depozit in euro abia ar compensa deprecierea monedei europene.

Majoritatea bancilor acorda acum clientilor pentru depozitele in lei dobanzi bunicele, care din pacate sunt la jumatate fata de cele practicate toamna trecuta. Chiar si asa, economisirea in moneda noastra ramane cea mai rentabila.

"Dobanda la lei, in conditiile actuale, ofera un randament ridicat, mult peste rata inflatiei, deci nu numai ca se conserva valoarea banilor, dar se si castiga ceva in termeni reali, iar acel ceva este destul de consistent", spune Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank.

In ultimul an, Banca Nationala a redus succesiv dobanda sa principala de la 10 la 7%. In plus, Ministerul Finantelor a primit banii de la FMI si se imprumuta mai putin de la bancile romanesti. Asa ca dobanzile la lei vor continua sa scada, iar cine are bani nu trebuie sa piarda timpul.

"Trebuie inteles un aspect foarte clar si anume ca atunci cand se investeste in alta moneda decat leul fluctuatiile cursului de schimb pot sa elimine orice castig din rata de dobanda sau, eventual, poate sa produca chiar pierdere", explica Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING Bank.

Cei mai multi dintre analisti cred ca leul se va intari fata de euro.

Iata care sunt dobanzile oferite in acest moment de bancile romanesti! Cel mai mare randament este oferit de Volksbank, urmat de cel oferit de Garanti Bank.

Banca

Rata anuala a dobanzii la depozitele la termen de 1 luna

Volksbank

9,5%

RIB

7%

ProCredit Bank

7,75%

Banca Romaneasca

8%

UniCredit Tiriac

5,5%-6,25% (in functie de suma depusa)

Garanti Bank

9%

OTP Bank

6,5%

Bank of Cyprus

7,5%

Intesa Sanpaolo

7,5%

Alpha Bank

8,25%

Libra Bank

6,75%

Carpatica

8,25%

Bancpost

6,5%

CEC Bank

8,25%

BRD

7,25%

MKB Romexterra

8,5%

BCR

7%-7,1% (in functie de suma depusa)

Raiffeisen Bank

6,25%-7% (in functie de suma depusa)