Cursul de schimb a intrat in zodia leului!
Dupa ce anul trecut leul a fost supus unor presiuni mari de depreciere, in special in prima si in ultima parte a anului, acum situatia s-a schimbat radical. Toti analistii se asteapta la apreciereea monedei noastre nationale si multi dintre ei vorbesc de scaderea cursului de schimb la 4 lei/euro sau chiar mai jos. Mai mult, ei se tem mai degraba de o apreciere excesiva, care va afecta exporturile de care depinde in mod decisiv iesirea din criza a economiei romanesti.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, crede ca nivelul actual al cursului de schimb reflecta starea reala a economiei noastre, iar aprecierea monedei nationale pana la 4,1 - 4,15 lei/euro este normala in contextul in care toate monedele din estul Europei s-au intarit fata de euro de la inceputul anului.
"Vedem ca aceasta apreciere are loc intr-un context regional. Este clar ca atata vreme cat leul este in pas cu toate monedele din regiune, si perceptia investitorilor fata de regiune este una pozitiva, prin faptul ca ei aduc mai multi bani in aceasta parte a Europei, iar asta duce la o apreciere", spune Tanasescu.
Cresterea economica prognozata de FMI pentru Romania in 2010, de 1,3%, nu reprezinta in sine un motiv de apreciere a leului. Mai importante sunt cresterea productivitatii si a increderii jucatorilor straini in moneda noastra nationala.
"Pentru cursul valutar cred ca in momentul de fata cel mai important factor determinant este legat de evolutia salariilor si a productivitatii, si in al doilea rand un factor important este legat de cum va evolua perceptia fata de Romania, pentru ca si perceptia joaca un rol extrem de important. Chiar daca fundamentele se imbunatatesc pentru cursul de schimb, perceptia daca ramane una proasta, e posibil sa strice un pic efectele pozitive pe care le-ar avea fundamentele economice. Dar vedem in momentul de fata o imbunatatire a perceptiei si, in acelasi timp, vedem o imbunatatire a fundamentelor economice, ceea ce creeaza premise favorabile pentru evolutia cursului de schimb", sustine Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Romania.
Fundamentele economica din acest moment si cursul de schimb sunt bine corelate, crede si Mihai Tanasescu. "Eu cred ca in momentul de fata moneda nationala este la un punct de echilibru solid, de fapt aratand fundamentele economiei romanesti", spune Tanasescu. Continuarea aprecierii leului este insa o alta problema. "Trebuie sa fim foarte atenti pana unde trebuie apreciat si nu cred ca aceasta apreciere trebuie facuta in mod artificial. Este clar ca acest punct de echilibru tebuie sa fie in concordanta cu fundamentele economice ale tarii", atrage atentia reprezentantul nostru la FMI.
"Daca cursul de schimb se va aprecia, si noi ne asteptam sa se aprecieze usor, in linie cu cresterea de productivitate, nu va fi nici o problema din punctul de vedere al competitivitatii. Important este sa nu exageram si sentimentul sa nu devina atat de pozitiv incat sa vedem o apreciere prea rapida, peste cresterile de productivitate, ca nici asa n-ar fi bine", subliniaza si economistul sef al Raiffesen.
Leul nu poate avea performante mai bune decat performanta economiei, masurata prin productivitatea muncii, subliniaza Ionut Dumitru. Cursul nu se poate aprecia decat in masura in care cresterea de productivitate este mai mare decat cresterea salariilor si, din fericire, productivitatea la nivelul economiei a crescut in ultimul an. "Avem nevoie de un curs care sa reflecte fundamentele economice si castigurile de productivitate din economie, sunt sperante de o apreciere usoara, dar, cum spuneam, in linie cu cresterile de productivitate. Noi anticipam ca pana spre sfarsitul anului putem vedea cursul de schimb usor sub 4 lei."
Alte banci au prognoze de curs pentru finalul anului in intervalul 4,1 - 4,2 lei/euro, dar aceste prognoze sunt revizuite cel putin trimestrial, in functie de evolutiile economice, asa ca este posibil oricand sa vedem noi reduceri ale cursului prognozat pentru decembrie.
Citeste si: Lei sau euro, in ce facem economii in 2010?