Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, vede euro coborand la 4 lei, dar nu precizeaza cat va dura aceasta intarire, Erste Group, actionarul majoritar al BCR, estimeaza ca euro va fi  4 lei in iunie si 4,10 lei in decembrie, iar Raiffeisen Bank isi va revizui prognoza de 4,15 lei/euro catre un curs de 4 lei/euro sau chiar mai mic pana la sfarsitul anului.

Prognozele par a fi confirmate de evolutiile de pe piata interbancara, unde euro se vinde cu 4,13 - 4,14 lei. De altfel, si cursul de referinta anuntat de BNR a coborat cu 2,96 bani fata de cel de vineri, la 4,1383 lei/euro, reprezentand cotatia minima a ultimelor opt luni.

"Anul 2010 a inceput bine pentru monedele din Europa, Orientul Mijlociu si Asia. La prima vedere, factorii par sa fie aceiasi care au declansat revenirea acestor monede si dupa primul trimestru din 2009: noi intrari de capital pentru investitii in obligatiuni si actiuni, o imbunatatire a apetitului pentru risc si o usoara slabire a dolarului", explica Arend Kapteyn, economist-sef in cadrul echipei de analiza pentru piete globale a Deutsche Bank.

La randul sau, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, explica revigorarea leului prin sfarsitul crizei politice, prin reluarea relatiei cu FMI si, nu in ultimul rand, prin decizia BNR de a reduce dobanda-cheie de la 8% la 7,5%.

Fundamentele economice s-au imbunatatit, problema leului era una de perceptie. Exista sanse sa reluam relatia cu FMI, iar BNR a dat deja semnale ca ne indreptam in directia buna, asa ca vom avea cu siguranta parte de o apreciere a leului. Noi am estimat un curs de 4,15 lei/euro pana la sfarsitul anului, dar aceasta prognoza va fi modificata la 4 lei/euro sau chiar mai putin”, spune Dumitru.

Aprecierea leului este ca o gura de oxigen pentru romanii care au credite in euro si care in 2009 au vazut cum ratele le-au crescut considerabil din pricina ieftinirii monedei nationale. In plus, daca euro se depreciaza timp de cel putin o luna, am putea asista la ieftinirea produselor de import.

Nu in ultimul rand, un leu puternic ar ajuta BNR in lupta cu inflatia, iar o noua reducere a dobanzii-cheie ar putea insemna si ieftinirea creditelor in lei.

Exportatorii, in schimb, ar putea privi cu reticenta scaderea cursului, in conditiile in care un leu scump in raport cu moneda europeana ar face ca produsele lor sa fie necompetitive in zona euro. Economistul-sef al Raiffeisen Bank spune, insa, ca inghetarea salariilor in acest an de criza reprezinta un avantaj daca este insotita de cresterea productivitatii.

Exporturile nu vor avea de suferit, atat timp cat cresterea productivitatii va devansa costurile, inclusiv cresterea salariala”, este de parere Ionut Dumitru.