Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,3% pe seria ajustata sezonier.
In primele noua luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier.
Dupa primul semestru, economia arata un avans de 2,4% pe serie bruta si de 2,6% pe serie ajustata sezonier.
Datele revizuite publicate de Institutul National de Statistica arata ca economia romaneasca a evitat intrarea in recesiunea tehnica, intrucat PIB-ul din trimestrul intai a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scadere de 0,1% la ultima revizuire anuntata, in timp ce scaderea din T2 a fost de numai 0,3%, potrivit Mediafax.
"In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 si a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,3% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,5% fata de trimestrul IV 2013", se arata in comunicatul INS.
Revizuirea indica o ajustare in sus cu 0,6 puncte procentuale in trimestrul I si cu 0,6 puncte procentuale pe al doilea trimestru.
Datele provizorii anuntate anterior de INS indicau o scadere a economiei de 0,1% pe primul trimestru si de 0,9% pe al doilea trimestru.
Premierul Victor Ponta a declarat, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, ca Romania nu a fost niciodata in recesiune si ca tara merge intr-o directie economica pe care trebuie sa o pastreze. Ponta a mai spus ca Romania ar putea atinge in acest an o crestere economica de 3%, dupa nivelul de 3,5% inregistrat anul trecut.
El a apreciat ca datele care indica o crestere a productiei industriale, bazata mai ales pe industria prelucratoare, releva ca aceasta crestere economica este una sanatoasa, nu influentata de speculatii imobiliare si financiare, ci pe productie si exporturi.
“Am incheiat un ciclu negativ si din acest moment Romania este la maximele sale de PIB si de capacitate economica. Dupa primele 9 luni exporturile Romaniei au ajuns la 40 de miliarde de euro si la sfarsitul anului vor depasi cifra simbolica de 50 de miliarde de euro. Cifra de afaceri din servicile de piata a crescut cu 5,9 %, deci vorbim de zona privata, care a crescut cu 5,9 %. De asemenea, productia industriala a crescut in primele luni cu 8,5%. Este o crestere economica sanatoasa, nu pe speculatii imobiliare”, a spus seful Guvernului.
In opinia premierului, Romania este in 2014 si va ramane si in 2015 una dintre cele mai performante economii din regiune.
Romania a inregistrat cea mai mare crestere a PIB din UE, Germania a evitat la limita recesiunea
Romania a consemnat cea mai mare crestere a PIB din Uniunea Europeana in trimestrul al treilea, de 1,9%, prin comparatie cu trimestrul anterior, iar in privinta avansului fata de trimestrul al treilea din 2013 este pe locul al doilea, dupa Polonia, date ajustate sezonier, potrivit Eurostat.
Datele publicate de Eurostat in luna august au indicat ca PIB-ul Romaniei a inregistrat un declin de 1% in trimestrul al doilea si de 0,2% in primul trimestru, ceea ce insemna intrarea in recesiune tehnica.
In clasamentul celor mai importante cresteri din trimestrul al treilea fata de trimestrul al doilea, Romania este urmata de Polonia (0,9%), Grecia (0,7%), Marea Britanie (0,7%) si Slovacia (0,6%).
Comparativ cu trimestrul al treilea din 2013, economia Romaniei consemneaza al doilea mare avans din UE, de 3,3%, dupa Polonia (3,4%). In spatele Romaniei se afla Marea Britanie (cu o crestere de 3%), Ungaria, (3,1%) si Lituania (2,6%).
Germania, cea mai mare economie din UE, a inregistrat o crestere de 0,1% a PIB-ului din trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent si de 1,2% fata de trimestrul al treilea din 2013.
Economia Uniunii Europene a avansat in trimestrul al treilea cu 0,3% fata de perioada aprilie-iunie si cu 1,3% fata de trimestrul al treilea din 2013.
Klaus Iohannis: Ma bucur pentru Romania, dar nu pot sa ma bucur pentru romani
Prezidentiabilul ACL, Klaus Iohannis, a comentat, vineri, datele INS privind cresterea economica, spunand: "Foarte, foarte subtire aceasta raportare, lipsesc cu desavarsire datele structurale" si adaugand ca ultima raportare de acest tip a fost in decembrie 1989.
"Am vazut la televizor o raportare, ultima de acest tip cred ca am vazut-o cred undeva la inceputul lui decembrie ’89, cu cineva venind, turuind date, realizari la cincinal, la hectar. Foarte, foarte subtire aceasta raportare, lipsesc cu desavarsire datele structurale si asteptam sigur si toate datele care fundamenteaza aceasta raportare care s-a facut astazi. Daca se confirma totusi aceste date, atunci ma bucur pentru Romania. Nu pot sa ma bucur pentru romani, fiindca cu ei am vorbit si la ei nu a ajuns nimic din aceasta crestere, iar anul viitor chiar de ar fi crestere, va fi mancata de cresterea de impozite si taxe, din pacate vom ramane cu o raportare optimista si cu o realitate pesimista", a spus prezidentiabilul ACL.
El a mentionat ca au fost furnizate prea putine informatii pentru a putea avea incredere in raportarea INS, fiind necesare "date suport". Iohannis a mai spus ca este vorba despre o "raportare trunchiata" a INS, dar a mentionat ca nu acuza institutia ca ia parte la campania electorala.
El a comentat faptul ca premierul Victor Ponta a sustinut ca nu ar fi fost recesiune economica, ci din contra, ca a fost vorba de o crestere a puterii de cumparare: "Da, probabil la colegii domniei sale de partid au crescut multe, nu numai puterea de cumparare, si averea si influenta, doar ca la romani n-a mai ajuns nimic".
In ceea ce priveste variantele vehiculate pentru cresterea fiscalitatii, el a sustinut ca este vorba de ceva clar. "Guvernul Ponta ne pregateste noua, romanilor, surprize dintre cele mai neplacute, in 2015, si se vede si ca in 2016 vor creste impozitele si taxele, e clar", a spus Iohannis.