Duta a adaugat ca principala preocupare a CNAS este echilibrul bugetar, respectiv cresterea sumelor alocate si reducerea datoriilor.  Acesta a precizat ca eliminarea arieratelor din sistemul sanitar a fost una dintre conditiile impuse de FMI pentru acordarea sprijinului financiar necesar. 

"In 2011 am reusit sa realizam stabilitatea financiara a sistemului, respectiv acces integral la medicamentele necesare fara arierate prin introducerea taxei de clawback. De asemenea, taxa de clawback este unul dintre instrumentele care pot regla cresterea moderata a consumului si alocarea de resurse suplimentare pentru servicii, pentru medicii de familie, specialisti, spitale", a mai spus presedintele CNAS. 

In ceea ce priveste lista de medicamente compensate si gratuite, Lucian Duta a declarat ca remodelarea acestora este un pas firesc si obligatoriu dupa introducerea pretului de referinta. 

"Studiul realizat de experti internationali (NICE), finantat de Banca Mondiala, a propus o metodologie de lucru si a identificat cateva puncte sensibile, respectiv eliberarea unor resurse financiare folosind metodologia propusa va permite introducerea de medicamente noi. Sistemul Informatic Unic Integrat are in evidenta suma de cinci miliarde de euro, 20 de milioane de clienti, 50.000 de furnizori si 0,5 miliarde de operatiuni anual", a spus Duta.

reteta electronica va fi introdusa din 1 iunie

"Am obtinut fonduri europene nerambursabile in valoare totala de aproximativ 40 de milioane de euro pentru implementarea prescriptiei si a dosarului electronic. Din 1 iunie va demara sistemul de prescriere electronic, care va functiona o perioada in paralel cu cel de acum", a declarat presedintele CNAS. 

Lucian Duta a spus ca prin introducerea retetei electronice, atat medicii cat si farmacistii, dar in principal pacienti, vor avea de castigat.  Reteta electronica va face parte dintr-o platforma integrata complexa intitulata "Platforma informatica a asigurarilor de sanatate - PIAS". Principalele beneficii ale acestei platforme vizeaza administrarea informatica unitara si managementul deciziilor, cresterea performantelor in acordarea serviciilor, facilitarea raportarii si decontarii acestora, dar si monitorizarea si controlul utilizarii fondurilor. 

Prescriptia electronica va preveni frauda in sistem, care in prezent este estimata la doua-trei sute de milioane de euro, a mai spus Duta. Seful CNAS a tinut sa precizeze ca situatia nu este unica in Romania, tari mai dezvoltate, precum SUA sau Franta, confruntandu-se cu acest fenomen.

Distributia cardurilor nationale de sanatate incepe in 1 august, cu intarziere de cinci ani. Acestea vor fi livrate cate un milion pe Luna, iar in noiembrie folosirea lor va fi experimentata mai intai intr-un singur judet, a spus Lucian Duta. 

Valoarea unui card este putin peste doi euro, fiecare asigurat urmand sa beneficieze de un astfel de document, informeaza Mediafax.