Emilia Draguta si-a depus dosarul de pensie in 2005. Avea 30 de ani de munca. Dupa trei luni, in loc de bani, a primit inapoi cartea de munca, pe motiv ca nu se poate retrage inca din activitate. Abia dupa doi ani de umblat prin tribunale, femeia s-a linistit.
 
"A gresit calculatorul, exact asa s-au exprimat... A gresit calculatorul", spune pensionara cu amaraciune.

Ioan Talpos si-a cautat si el dreptatea in instanta, dupa ce a asteptat un raspuns de la Casa de Pensii aproape doi ani. A cerut o recalculare, pentru ca functionarii nu au tinut cont de anumite sporuri si indemnizatii. Abia la tribunal a obtinut in plus 600 de lei pe luna.

"Fondul de pensii este un fond privat, pe care statul nu poate sa il administreze dupa bunul plac, ci conform legii", arata el.

Legea pare neclara, numai daca ne gandim la "acordul global", actul ce le oferea pe vremea lui Ceausescu muncitorilor care depaseau norma un fel de bonusuri. Functionarii nu il calculeaza la pensie, in timp ce unii judecatori, da.

Asa se face ca numai in prima jumatate din acest an 19.000 de pensionari au  deschis procese.  

"In primul rand, este foarte posibil ca Guvernul sa fie constient ca pensionarii au aceste drepturi si atunci, ca sa nu le plateasca, ii trimite in instanta si atunci deja a triat o parte din ei", explica avocatul Costel Gilca.

Pentru cei care castiga, Casele de Pensii trebuie sa plateasca si cheltuielile de judecata. Facem un calcul pur teoretic si presupunem ca daca jumatate dintre reclamanti isi obtin drepturile, in 2010 statul ar trebui sa le returneaze 8,5 milioane de euro.