Ministrul Finantelor: "Tehnic, Romania este aproape de recesiune. Lasati-ne 60 de zile, vom lua masuri dupa aceasta perioada" VIDEO
UPDATE. Ministerul Finantelor va analiza situatia privind efectele combaterii evaziunii la incheierea termenului de 60 de zile in care premierul a solicitat imbunatatirea incasarilor cu 1,5% din PIB, perioada dupa care se va decide ce noi masuri sunt necesare, a declarat vineri ministrul Bogdan Dragoi.
"Premierul ne-a dat un termen de 60 de zile pentru imbunatatirea colectarii. Lasati-ne 60 de zile, vom trage linie si vom lua masuri dupa aceasta perioada (...) in legatura cu evaziunea si rezultatul masurilor, termenul este de 60 de zile, au mai ramas 40 de zile, dati-ne acest termen si atunci vom vorbi", a spus Dragoi.
El a declarat anterior ca majoararea veniturilor populatiei nu poate fi realizata fara cresterea veniturilor bugetare, amintind ca in Romania gradul de colectare este de 33% din PIB, comparativ cu un nivel mediu al veniturilor bugetare in Uniunea Europeana de 44% din PIB.
Premierul Mihai Ungureanu a cerut la mijlocul lunii februarie ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa verse la buget venituri reprezentand cel putin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a 2 miliarde de euro, in special din actiuni impotriva contrabandei cu alcool si produse vegetale.
Pe de alta parte, Dragoi a amintit ca prioritatea constructiei bugetare din acest an este consolidarea cresterii economice, de care depinde si majorarea veniturilor bugetare.
In ceea ce priveste nivelul incasarilor de anul trecut si ritmul de crestere al acestor inferior PIB, Dragoi recunoaste ca agricultura, care a contribuit semnificativ la cresterea economica, este mai putin fiscalizata.
"Pentru ca am vrut mereu sa sprijinim agricultura am ajuns la un grad foarte mare de nefiscalizare, dar ceea ce am spus tot timpul a fost ca nu vrem sa modificam Codul Fiscal, ca dorim stabilitate fiscala. Vrem sa crestem veniturile prin mai multa prioritizare, mai multa colectare si mai multe absorbtii de fonduri europene", a spus Dragoi.
El a aratat ca inainte de o fiscalizare mai adanca a agriculturii principala problema o reprezinta aplicarea legilor in vigoare.
Dragoi a precizat ca exista un program de asistenta cu Banca Mondiala care evalueaza sistemul de colectare si modul in care acesta ar putea fi restructurat pentru ca prin aplicarea actualelor prevederi fiscale sa se obtina incasari mai mari la buget.
Guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri in anii viitori si mentinand tinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB. Astfel orice surplus va depinde de cresterea economica, a declarat ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.
Noul ministru al Finantelor a aratat ca majorarea veniturilor poulatiei nu trebuie sa puna probleme in urmatorii ani, precizand ca este necesar ca aceasta sa fie insotita de o crestere economica stabila, sanatoasa, informeaza Mediafax.
"Nu vrem sa repetam ceea ce s-a intamplat in 2008, cand salariile si prestatiile sociale au crescut cu 50%", a afirmat Dragoi.
Ministrul Finantelor a adaugat ca va fi operata o prioritizare a investitiilor si a cheltuielilor, mentionand ca au fost deja discutii cu reprezentantii Ministerului Dezvoltarii si Ministerului Transporturilor.
El a spus ca discutiile pe tema prioritizarii cheltuielilor vor fi extinse la nivelul tuturor ministerelor.
"Impactul cresterii salariilor este de 2 miliarde de lei, scaderea cu 5 puncte a CAS de 2,3 miliarde de lei"
Majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar avea un impact bugetar pentru acest an de 2 miliarde de lei, in timp ce reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar insemna un efort bugetar in ultimele 7 luni de 2,3 miliarde lei, a explicat Bogdan Dragoi.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.
Cu doua zile inainte, premierul Ungureanu a declarat ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale intr-o marja cuprinsa intre 3-5%, "sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori", daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16%.
"Recesiunea tehnica este posibila dupa primul trimestru"
Economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea in recesiune tehnica, din cauza conditiilor meteo, dar fata de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%, a afirmat ministrul Finantelor Publice.
"In trimestrul intai avem din pacate aceasta nesansa a vremii, iar economia se pare ca se va contracta fata de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru ca s-a redus economia sau cererea, ci pentru ca nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru, dar anualizat vom avea crestere (...) Fata de primul trimestru din 2011 estimam o crestere cu 1,5 - 2%", a spus Dragoi.
Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata.
Cresterea economica din 2011, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.
Fondul Monetar International prognoza in 2011 o crestere economica pentru Romania de 1,5%, dar dupa misiunea de la inceputul acestui an si-a revizuit in urcare estimarea, la peste 2%. Pentru acest an, FMI si Comisia Europeana estimeaza un avans economic de 1,5-2%, in timp ce bugetul este construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%.
Citeste si:
Cel mai apreciat si cel mai nepopular lider. Sondajul la nivelul Europei