Dobanzile la depozitele bancare in lei s-au injumatatit fata de nivelul maxim, de 14%, inregistrat la inceputul anului trecut, cand Romania a simtit socul intrarii in criza.

Tocmai pentru a reduce efectele crizei, in 2009 a fost eliminata impozitarea depozitelor la termen. Acum statul nu doar ca s-a razgandit, dar vrea sa extinda impozitarea.

Adica de la 1 iulie vor fi impozitate si conturile curente, la care dobanzile sunt de regula sub 1% pe an. Pierderea mare va fi insa la depozitele la termen.

In cazul unuia de 1.000 de lei pe un an, cu dobanda de 6,5%, clientul va pierde 10 lei prin impozitare si va ramane cu 1.055 de lei in cont. Pentru ca multe banci percep un comision de retragere de 0,5%, va pleca acasa cu 1049 de lei, ceea ce inseamna o dobanda reala de 4,9%, exact cat estimeaza unii analisti ca va fi inflatia. Adica deponentul nu a castigat nimic.

Situatia este valabila si in cazul depozitelor in valuta, unde dobanzile sunt de cel mult 4% pe an.

Alternative la depozitele bancare sunt putine. In ultimele 12 luni, fondurile de investitii au obtinut castiguri cuprinse intre 0 si 40%.