In primele trei luni din 2010, diferenta dintre dobanzile medii la creditele si depozitele in lei, aflate in derulare, a scazut de la 7,15% in decembrie la 6,93% in martie, dar se mentine la un nivel aproape dublu comparativ cu martie 2009.

De asemenea, marja la lei, calculata ca diferenta intre dobanzile medii la creditele si depozitele noi, a coborat in primul trimestru de la 5,85% la 5,28%, fiind totusi cu peste 1% peste nivelul din luna martie a lui 2009.

Totusi, sa nu ne imbatam cu apa rece, spun analistii: "Marjele dintre dobanzile la credite si cele la depozite, atat la lei cat si la valuta, sunt influentate in primul rand de costul riscului (nivelul provizioanelor aferente creditelor neperformante). Atat timp cat creditele neperformante nu scad, sunt sanse slabe ca marjele de dobanda sa scada substantial", ne-a explicat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Incepand de anul trecut, majoritatea bancilor a decis sa-si stabileasca dobanzile la creditele in lei in functie de ROBOR la trei sau sase luni, acesta reprezentand rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata, stabilita de Banca Nationala a Romaniei.

Ratele ROBOR erau la inceputul saptamanii in jurul valorii de 5,9% la trei luni si 6,1% la sase luni. Asta in conditiile in care spre sfarsitul lunii aprilie ajunsesera la un minim de 4,7% la trei luni si 5,6% la sase luni.

La ROBOR se adauga si procentul bancii, in cazul imprumuturilor pentru oamenii simpli. De pilda, BCR ofera credite de nevoi personale cu dobanzi de aproximativ 20% si credite imobiliare cu dobanzi de pana la 12%, ambele in lei. In acelasi timp, dobanzile pentru depozitele pe un an au un randament de 7%.

Cu alte cuvinte, la fiecare 10.000 de lei imprumutati, banca primeste inapoi cu 2.000 de lei sau cu 1.200 de lei mai mult, iar la fiecare 10.000 de lei atrasi, da o dobanda de 700 de lei. Asadar, un castig de 1.300 de lei, respectiv 500 de lei.

La BRD, depozitele in lei sunt recompensate cu 6,5% pe an, in timp ce creditele imobiliare au dobanzi de circa 10%, iar cele de nevoi personale de 17%. La Raiffeisen Bank, depozitele in lei au randamente de 6,6% la termen de un an. In acelasi timp, dobanzile la creditele de nevoi personale sunt de aproximativ 18%, iar cele la creditele imobiliare sunt de peste 10%.

Pe de alta parte, diferenta dintre dobanzile medii la creditele si depozitele in euro in derulare a crescut de la 3,46% in decembrie 2009 la 3,58% la finele primului trimestru. Marja la euro este de 2,6 ori mai mare decat cea practicata de banci in luna martie a anului trecut, de 1,38%.

Si marja la produsele noi in valuta, respectiv diferenta dintre ratele medii la imprumuturile si plasamentele noi in euro, a urcat usor in primul trimestru, de la 3,04% in decembrie 2009 la 3,12% in luna martie.

La BRD, depozitele in euro au randamente de 2,5% pe an, pe cand dobanzile la creditele de nevoi personale in moneda unica sunt de peste 12%, iar la cele imobiliare de circa 8%. Asadar, la 50.000 de euro depusi banca da 1.250 de euro. Aceiasi bani, de data aceasta imprumutati sub forma creditului de consum aduc bancii 6.000 de euro sau 4.000 de euro daca este vorba despre un imprumut imobiliar.

BCR are, de asemenea, o dobanda de 2,5% la depozitele in euro pe un an, de 8,5% la creditele imobiliare si creditele de nevoi personale au dobanzi de peste 20%. In final, Raiffeisen ofera dobanzi tot de 2,5% pe an la depozitele in euro la termen, pe 12 luni. Asta in timp ce la creditele de nevoi personale in euro gasim dobanzi de peste 16%, iar la cele imobiliare de 8,5%.

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!