Dobânzile la creditele în lei, în creștere continuă. Indicele ROBOR atinge un nou maxim al ultimilor doi ani și jumătate
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit BNR.
ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Indicatorul a mai atins această valoare în 21 ianuarie 2015. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%, potrivit News.ro.
Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Miercuri, indicele a atins nivelul de 1,25%, iar joi a ajuns la 1,46%.
Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a crescut până la nivelul de 1,69%, cel mai mare nivel din octombrie 2015.
Şi acest indicator a crescut accelerat în ultimele zile. El a atins nivelul de 1,35% miercuri, iar joi a ajuns la 1,57%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.
Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru ROBOR la 3 luni.
Analiștii consideră că avansul accelerat al dobânzilor în ultima perioadă este consecința faptului că statul se împrumută tot mai mult din piață, pentru a-și acoperi nevoia de finanțare, lăsând astfel băncile fără bani. Prin urmare, băncile se împrumută mai scump între ele, ceea ce majorează indicele ROBOR. Mai mult, Guvernul a colectat și dividendele în avans de la companii.
Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank: ”În ultima perioadă, foarte multe companii de stat au plătit dividende la buget, foarte mari, în încercarea Guvernului de a mai strânge ceva venituri la buget. Deci banii pe care companiile de stat îi aveau în conturile bancare până acum s-au dus în conturile Ministerului de Finanţe.”
Transferurile fără precedent au dat peste cap piaţa interbancară. Iar victime colaterale sunt cei care au credite în lei, ale căror rate cresc în funcţie de evoluția ROBOR.
Pe acelasi subiect: