Pentru cei care au făcut un împrumut la bancă în urmă cu un an, de pildă, rata lunară va creşte cu 7 procente.

Iar analiştii spun că indicele ROBOR se va mări pe termen lung.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat pe 18 septembrie la pragul de 1 la sută. A continuat să crească zilnic, dar saltul cel mai mare a fost astăzi, de la 1,14 la 1,25 la sută pe an.

Claudiu Cazacu, analist economic: “Evoluţia ROBOR-ului este neaşteptată, chiar dacă vine în direcţia trendului anterior şi un trend pe care observatorii îl anticipează de multă vreme, viteza de variaţie este cu adevărat surprinzătoare

Creşterea indicelui ROBOR se va simţi direct în ratele celor care au credite în lei cu dobânda variabilă.

Irina Chiţu, analist financiar: ″În contractele de credit la fiecare 3 luni se actualizează acest indice, la fiecare în funcţie de când a semnat contractul. Dacă de exemplu pentru o persoană care a luat creditul anul trecut în septembrie, când ROBOR era la minime istorice , 0,68 la sută, avea o rată de 910 lei la un credit prima casă luat pe 30 de ani, acum plăteşte deja cu 70 de lei mai mult. Estimările sunt de creștere a ROBOR până 2 la sută anul viitor, adică ar plăti în loc de 910 lei rată 1074 de lei rată.”

Claudiu Cazacu, analist economic: “Noi vedem dobânzile la începutul anului viitor, în prima jumătate a anului, în prima jumătate a intervalului 1,5-2 la sută, şi depăşind acest nivel de 2 la sută, mergând spre 2,5 la sută în a două jumătate a anului viitor.”

Analiştii spun că această creştere a dobânzilor este un instrument prin care Banca Naţională ţine sub control cursul valutar, în condiţiile în care leul este supus unei tendinţe de depreciere.

Claudiu Cazacu, analist economic: “Poate să fie o reflectare a dorinţei, a preferinţei băncii centrale pentru un curs relativ stabil. Dobânzile în creştere şi ridicate ajută leul să nu piardă teren în raport cu euro.”

Analiştii susţin că ROBOR va continuă să crească, dar deocamdată nimeni nu poate să spună cât de rapidă va fi creşterea.