Dobanzi mai mari la creditele in lei, in 2017. Indicatorii ROBOR au crescut pe final de an, dar se mentin sub valorile de anul trecut
Ghiseu banca
Romanii cu credite in lei intra in 2017 cu dobanzi mai mari decat cele din acest an, avand in vedere ca indicatorii ROBOR, la care sunt raportate dobanzile la imprumuturile in moneda locala, au crescut pe final de an, insa raman sub nivelul de la finalul anului trecut.
In cazul creditelor cu dobanda raportata la ROBOR la 3 luni, categoria cea mai larg raspandita avand in vedere ca intra inclusiv creditele Prima Casa, dobanda pentru urmatorul trimestru va fi mai mare cu 0,21 puncte procentuale fata de cea din ultimul trimestru din 2016, avand in vedere ca indicatorul de referinta a crescut de la 0,69% pe an la 30 septembrie, la 0,9% in 30 decembrie.
Nivelul ROBOR la trei luni din 30 septembrie a fost, de altfel, foarte aproape de minimul istoric atins de acest indicator, respectiv 0,68% pe an, potrivit Agerpres.
Cu toate acestea, in primul trimestru al anului viitor, dobanzile la creditele in lei aflate in derulare vor fi mai reduse cu 0,12 puncte procentuale fata de perioada similara din 2016, deoarece indicatorul de referinta pentru acea perioada s-a situat la 1,02% pe an.
Pentru creditele cu actualizarea dobanzii la sase luni, situatia este similara, insa diferentele sunt mai mici. In primul semestru din 2017, dobanda va fi mai mare decat cea din semestrul doi din 2016, insa cu doar 0,05 puncte procentuale, avand in vedere ca ROBOR la 6 luni a urcat de la 1,06% la 30 iunie la 1,11% pe an la 30 decembrie.
Si in acest caz, insa, dobanzile vor ramane mai reduse decat cele din primul semestru al anului trecut, cand indicatorul de referinta s-a situat la 1,34% pe an.
Pentru creditele cu raportarea dobanzii la ROBOR la 12 luni, dobanzile in 2017 vor fi mai mici decat in 2016 cu 0,27 puncte procentuale, pentru ca indicatorul de referinta a scazut de la 1,52% pe an la 30 decembrie 2015 la 1,25% pe an un an mai tarziu.
Potrivit legislatiei in vigoare, creditele in lei, cu dobanda variabila, acordate pe piata din Romania sunt stabilite in functie de indicatorul ROBOR plus o marja fixa pe toata perioada de derulare a imprumutului. Astfel, institutia de credit poate modifica dobanda pe parcursul contractului doar in functie de fluctuatia indicatorului de referinta, nivelul luat in calcul fiind cel anuntat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi a perioadei de referinta pentru perioada urmatoare.
Pe acelasi subiect: