In 2011, acest grup includea 51% dintre adulti, fata de 61% in 1971. Un american din doi sustine ca face parte din clasa de mijloc. 

In zece ani, venitul mediu anual al acestei paturi sociale a scazut cu 5% si a ajuns la 69.487 de dolari fata de 72.956 de dolari, iar averea sa a scazut cu 28%, la 93.150 de dolari fata de 129.582 de dolari. 

Singura care a crescut a fost averea celor bogati, care a crescut cu 1%, ajungand la 574.788 de dolari, in timp ce a celor defavorizati a scazut cu 45%, ajungand la 10.151 de dolari. 

85% dintre cei 1.287 de adulti intervievati pentru studiu au spus ca este mai dificil decat in urma cu zece ani sa iti mentii nivelul de trai. 

Timothy Smeeding, profesor de economie la Universitatea din Wisconsin-Madison, a declarat pentru Associated Press ca aceasta parte a populatiei a fost puternic afectata de cresterea costurilor din sistemul de sanatate, a taxelor de scolarizare si de disparitia joburilor care ofereau un salariu mediu. “Nu are importanta cine e presedinte, revenirea si recuperarea clasei mijlocii va fi inceata si dureroasa”, spune Smeeding.

 

Sase persoane din zece au afirmat ca si-au redus cheltuielile gospodaresti anul trecut, fata de 53% in 2008, dar sase din zece afirma ca nivelul lor de trai este mai bun decat cel al parintilor lor atunci cand acestia erau de varsta lor. 

Curtata de cele doua tabere, aceasta patura sociala are mai multa incredere in democratul Barack Obama pentru a o "ajuta" decat in republicanul Mitt Romney, procentul este de 52% la 42%.

Printre grupurile care au venituri in crestere se afla cei mai in varsta, albii, persoanele casatorite si femeile. Cei mai defaorizati din acest punct de vedere sunt barbatii, persoanele de culoare, cele hispanice si tinerii. 

Dintre cei care sustin ca viata este mai grea decat inainte, 62% atribuie aceasta responsabilitate congresmenilor, 54% bancilor si institutiilor financiare, 47% marilor grupuri, 44% administratiei fostului presedinte George W. Bush, 39% competitiei internationale si 34% administratiei Obama.