Directorul adjunct BRD, Claudiu Cercel: Sistemul bancar este sub cele din regiune. Serviciile sunt aproape zero in rural
Sistemul bancar romanesc se afla in urma celor din tarile Europei Centrale. Gradul mai redus de intermediere este cauzat de lipsa serviciilor in zona rurala, iar problemele cu care se confrunta actionarii bancilor nu ofera perspective bune, sustine directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel.
"Romania este prezenta cu doua banci in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala (EC, n.r.), realizat de Deloitte. Romania subperformeaza fata de celelalte tari si exista motive clare pentru care asistam la acest lucru. In primul rand, gradul de intermediere financiara din Romania este mai redus decat in Polonia, Cehia sau Ungaria si asta si pe fondul reprezentarii aproape «zero» a zonei rurale in acest domeniu", a declarat Cercel la conferinta de lansare a Deloitte Europa Centrala Top 500 2011 cele mai mari companii.
BRD si BCR sunt singurele banci din topurile regionale ale primelor 50 de banci, fata de patru anul trecut.
In opinia lui Cercel, un alt motiv pentru performanta mai slaba a sistemului bancar romanesc este nivelul redus al "economiilor" din Romania fata de celelalte tari - atat depozite, cat si colaterale detinute de entitati.
"Avem o parte importanta a sistemului bancar care este detinuta de capital care provine din tari cu probleme. Vom continua sa subperformam in anii urmatori, in ciuda faptului ca sistemul bancar este in proportie mare detinut de grupuri straine. Mi-e greu sa cred ca se va ameliora situatia in anii urmatori. Romania nu-si va putea creste gradul de intermediere financiara fara a se dezvolta pe zona rurala, iar in acest sens un rol important il are statul pentru a dezvolta infrastructura satului si pentru a creea conditii pentru atragerea investitiilor straine", a adaugat Cercel.
Reprezentantul BRD mentioneaza ca bancile care au capacitatea sa finanteze privesc cu precadere spre zona corporate, in special in sectoarele energiei si infrastructurii.
Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrala in 18 tari se afla la a cincea editie si ia in calcul cifra de afaceri raportata de companii pentru anul calendaristic precedent, scrie Mediafax.
Citeste si:
Comoara inestimabila din centrul Pamantului. Ce se afla la 3.000 de kilometri sub picioarele noastre