Dar mai pot fi convinse banci precum Erste, Société Générale, Raiffeisen, UniCredit, Alpha Bank sau Eurobank sa se angajeze ca nu vor scoate bani din Romania si vor continua sa finanteze statul si economia acum cand au nevoie de orice eu­ro pentru propria lor recapitalizare?

Cu girul FMI si al Comisiei Europene, Banca Nationala si Ministerul Finantelor au considerat in primavara ca acordul de la Viena care prevenise repatrieri de capital nu mai este necesar si nu l-au prelungit. Acum situatia se schimba.

Profesorul Nicolae Danila, fost presedinte al BCR, afirma ca pentru Romania se contureaza "un pericol foarte mare" daca demersul de recapitalizare a unui grup de 50 de banci "sistemice" din zona euro s-ar solda cu vanzari de active sau taieri ale finantarilor pentru acordarea de credite.

Nicolae Danila, fostul presedinte al BCR: "Cu siguranta printre bancile pentru care se va stabili majorarea capitalului vor fi si banci cu prezenta locala, iar modul in care vor fi realizate majorarile va depinde de forta si de vointa actionarilor. Daca nu se ajunge la o solutie extinsa la nivelul Uniunii Europene pentru mentinerea expunerilor, pericolul va fi foarte mare pentru Romania pentru ca deja suntem aproape de recesiune, nu avem confinantare pentru fonduri UE si ar mai aparea si riscul ca bancile sa opreasca finantarea."

El crede ca un nou "acord de la Viena" prin care principalele banci straine cu prezenta locala s-au angajat in 2009 sa mentina expunerile pe Romania ar fi insuficient de aceasta data, reprezentand eventual doar o solutie provizorie.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.