Legea se va aplica imprumuturilor ipotecare mai mici de 150.000 euro, peste 99% din romanii care si-au achizitionat locuinte prin credit ipotecar fiind sub acest plafon.

Fitch apreciaza ca legea va afecta negativ performantele bancilor, daca va fi adoptata in actuala forma. Creditarea ipotecara pentru persoane fizice va fi sub presiune, deoarece bancile vor inaspri criteriile de acordare a imprumuturilor si vor solicita un avans mai ridicat pentru a se proteja impotriva potentialei discipline de creditare diminuate.

In plus, programul "Prima Casa", principalul motor al creditarii ipotecare pentru persoane fizice ,de la criza financiara, va fi probabil terminat, avertizeaza agentia de evaluare financiara. Impactul ar putea fi substantial, deoarece aproximativ 20% din totalul creditarii ipotecare pentru persoane fizice a fost realizata prin programul "Prima Casa", lansat in 2009.

Bancile de pe piata din Romania, inclusiv subsidiarele Erste Bank, Societe Generale, Raiffeisen si UniCredit, si-au exprimat ingrijorarea privind efectele Legii darii in plata. Deja s-a inregistrat o inasprire a creditarii, cateva banci importante anuntand majorarea avansului la creditele ipotecare pentru persoane fizice la 35%.

Perspectiva sectorului bancar este stabila, dar ar putea fi sub presiune in eventualitatea deteriorarii calitatii activelor, mai avertizeaza Fitch, scrie Agerpres.