Deficitul bugetar urcă la 8% din PIB, la 11 luni. Sumele lăsate în economie pentru combaterea pandemiei au depășit 4% din PIB
Lei, bani
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 8% din Produsul Intern Brut după 11 luni din acest an, de la 7% din PIB la sfârşitul lunii octombrie, potrivit Execuţiei bugetului general consolidat publicate de Ministerul Finanţelor.
Sumele lăsate în mediul economic pentru combaterea pandemiei COVID 19 au totalizat 4,16% din PIB.
"Execuţia bugetului general consolidat pe cele unsprezece luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 84,05 miliarde de lei (8% din PIB). Sume în valoare de 43,66 miliarde de lei (4,16% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19", precizează MFP.
După primele zece luni din acest an, deficitul bugetar era de 74,04 miliarde de lei, respectiv 7% din PIB.
Pe de altă parte, anul trecut deficitul bugetului consolidat era de 37,05 miliarde de lei, respectiv 3,56% din PIB, la sfârşitul lunii noiembrie.
Odată cu aprobarea celei de-a treia rectificări a bugetului din acest an, Guvernul a majorat deficitul bugetar la 9,1% din Produsul Intern Brut, de la 8,6% din PIB estimat anterior. La rectificare a fost luată în vedere o contracţie economică de 4,2%.
Consiliul Fiscal apreciază un nivel probabil al deficitului bugetar pentru anul 2020, potrivit metodologiei cash, în jurul valorii de 9,8% din PIB, cu 0,7 puncte procentuale peste estimarea Ministerului Finanţelor Publice.
Pentru anul 2021, ținta de deficit pe care Guvernul construiește bugetul este de 7%.
Pe acelasi subiect: