Lichiditatile vor fi puse la dispozitia bancilor prin trei operatiuni cu maturitate de aproximativ trei luni, care acopera perioada de pana la sfarsitul anului, se arata intr-un comunicat al BCE. Aceste operatiuni vor fi derulate suplimentar fata de cele saptamanale, pe perioada de sapte zile, initiate la 10 mai anul trecut. Bancile centrale vor pune la dispozitia bancilor lichiditati suplimentare in dolari la 12 octombrie, 9 noiembrie si 7 decembrie.

Acestea se vor derula sub forma unor operatiuni de recumparare in schimbul unor garantii eligibile si vor fi derulate ca proceduri cu dobanzi fixe si cu alocare totala, se arata in comunicat.

Cursul a coborat spre 4,26 lei/euro la finalul zilei, dupa anuntul privind planul bancilor centrale

Moneda nationala s-a apreciat spre finalul sesiunii interbancare de joi, iar cotatiile au coborat spre 4,26 lei/euro. Astfel, cu putin inainte de ora 17:00, operatiunile se perfectau la 4,2675 - 4,2700 lei/euro, cu peste doi bani sub nivelul de la finalul sedintei locale de miercuri, de 4,2890 - 4,2915 lei/euro.

In prima partea a zilei, cursul a stat usor sub 4,3 lei/euro, iar dealerii spuneau ca au fost banci mari internationale care au recomandat clientilor sai sa vanda euro la acest nivel. Spre finalul zilei, cotatiile au inceput sa scada rapid, pana la un minim de 4,26 lei/euro, in linie cu valutele din regiune, dupa stirea privind planul de lichidate al marilor banci centrale.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta in urcare cu 0,54 bani, de 4,2940 lei/euro, reprezentand un nou maxim al anului, in urma deprecierii accentuate a leului de la inceputul sesiunii.

Cursul atinge un nou maxim al anului. Un euro a fost cotat de BNR la peste 4,29 lei

Actiunile europene si euro si-au accentuat cresterea

Actiunile europene si euro si-au accentuat joi cresterea, in urma anuntului marilor banci centrale ale lumii ca vor suplimenta lichiditatile in dolari puse la dispozitia bancilor, transmite Reuters.

Indicele pan-european FTSeurofirst 300 a crescut cu 2,1%, la cel mai ridicat nivel din ultima saptamana, transmite Reuters.
In sectorul bancar, indicele european de profil a urcat cu 6%, iar actiunile BNP Paribas au avansat cu 13,4%, sustinute de reintroducerea de catre cinci mari banci centrale a licitatiilor in dolari pe termen de trei luni, in trimestrul patru.
 
"Se pare ca politicienii au actionat pentru a evita o explozie a zonei euro in viitorul apropiat, iar piata creste in mod inevitabil", a declarat Andy Lynch, manager de fonduri la compania Schroders, care administreaza active de 310 miliarde de dolari.

Exceptie au facut titlurile UBS, care au scazut cu 10,8% dupa ce a banca a dezvaluit pierderi de doua miliarde de dolari in urma tranzactiilor neautorizate efectuate de un trader.

Pe alte piete europene, indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 2,11%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,15% si CAC 40 al bursei din Paris cu 3,27%. Indicele FTSE Mib al bursei din Milano a urcat cu 3,56%, iar indicele Ibex 35 al bursei din Madrid cu 3,63%.