Unii romani, care au cumparat lingouri de aur de la banci sau din magazine, sperand ca vor avea castiguri mari si sigure, nu au astazi nici pe departe profiturile asteptate. In realitate, castigul este chiar mai mic decat daca si ar fi tinut banii intr-un depozit bancar.

Cine a cumparat aur in 2011 si l-a vandut zilele trecute s-a ales cu un profit de doar 5%, in timp ce dobanzile pentru economii ajung si la 8 procente.

Pentru un castig de 250 de euro, clientii ar trebui sa cumpere aur de aproximativ 4.000 de euro. Dar profitul este mic daca aurul este vandut dupa un an. E mai scump cu doar 10 lei pe gram. Asta in timp ce pretul oficial al metalului galben a crescut in ultimul an de aproape 5 ori mai mult.

Din investitia in aur se castiga doar pe termen lung, spun bancherii. Cine a cumparat acum 3 ani de pilda, cand pretul era mic, poate aduna profituri si de aproape 50 la suta.

Foarte important: aurul poate fi vandut doar bancii de unde este cumparat. BNR nu mai cumpara aur de la populatie din anul 2000.

Estimarile arata ca pana la sfarsitul anului pretul aurului va mai creste cu inca 25%.