Numai cercetarea pe cinci ani pentru crearea reactorului de generatia a IV-a (4G) poate ajunge la suma de 1 miliard de dolari, a declarat Gates, citat de BBC News.

Dezvoltarea unei asemenea masinarii ar putea dura insa ceva timp, pentru ca un asemenea proiect nu a mai fost construit sau testat pana acum.

"Ideea este sa fie foarte ieftin, foarte sigur, sa genereze un consum mic si foarte putine deseuri", a spus Bill Gates, in timpul discutiilor pe care le-a purtat cu ministrul chinez al tehnologiei si stiintei.

Proiectul este cunoscut ca "reactorul valului calator". Oficialii Terrapower spun ca acesta va functiona pe baza uraniului neimbogatit. De asemenea ar produce mult mai putine deseuri nucleare comparativ cu cele obisnuite.

"Toate aceste creatii vor fi foarte sigure. Nu necesita actiunea omului pentru a ramane sigure tot timpul", a adaugat Gates. Va fi construit pentru a rezista dezastrelor naturale, precum cutremure ori tsunami. 

"Parintele" Microsoft a mai spus ca stadiile discutiilor dintre Terrapower si Corporatia Nucleara din China se afla la inceput. Compania a discutat insa despre reactorul de generatie 4G si cu alte tari care au programe nucleare: Rusia si India.

Citeste si:

Tehnologie sau magie? Samsung vrea sa revolutioneze piata cu tableta flexibila, transparenta si tridimensionala VIDEO