Nemtii au castigat de doua ori in ultimii trei ani, Opel Ampera este masina anului 2012.

Niciunul dintre modelele lansate la Paris (noile Logan, Sandero si Stepway) nu s-a calificat si asta poate pentru ca romanii nu lansasera nimic pana acum doua zile, cand s-au stabilit candidatele.

Orgazniatia Car Of The Year functioneaza de 42 de ani si este considerata un mare ajutor pentru masinile noi care trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: calitate-pret-fiabilitate-servicii de marca etc.

Sunt insa si critici care il numesc Eurovisionul masinilor. 58 de membri ai organizatiei, toti jurnalisti din 22 de tari, voteaza masina anului. Numarul de jurati din fiecare tara este direct proportional cu piata si puterea de productie din tara respectiva. Franta, Germania, Anglia, Italia si Spania au cate 6 membri, jurnalisti auto.

Si anul acesta tot in decembrie va fi hoatarata lista finala cu maximum 10 finaliste care vor fi arbitrate in martie 2013. Ca sa intre in concursul Car Of The Year, o masina trebuie sa se comercializeze in cel putin 5 tari europene si sa aiba estimari de vanzare de peste 5.000 de unitati anual.

In 2012 Opel Ampera/Chevrolet Volt (una si aceeasi masina) a fost declarata masina anului. Scorul a fost de 330 de puncte, cu 50 mai mult decat locul 2 – Volkswagen Up! Ford Focus a iesit pe III cu 256 de puncte.

Cele mai importante publicatii care au infiintat competitia, promoveaza si trimit la vot cei mai importanti jurnalisti sunt: “Auto” (Italia), “Autocar” (Anglia), “Autopista” (Spania), “Autovisie” (Olanda), “L’Automobile” (Franta), “Stern” (Germania), “Vibilagare” (Suedia).

Lista pentru Car Of The Year 2013

Audi A3
BMW Seria 3
Chevrolet Malibu
Dacia Lodgy
Fiat 500L
Ford B-Max
Honda CR-V
Hyundai i30
Hyundai Santa Fe
Kia cee’d
Kia Optima
Lancia Flavia
Mazda6
Mercedes A Klasse
Mercedes SL
Mitsubishi Outlander
Itsubishi ASX
Opel Adam
Opel Mokka
Peugeot 208
Porsche Boxster
Renault Clio
Skoda Rapid/Seat Toeldo
Smart ED
Subaru Impreza
Subaru XV
Subaru BRZ
Tata Vista
Toyota Auris
Toyota Prius Plugin
Toyota Prius Plus
Volkswagen golf
Volvo V40
Volvo V60 Plugin