Potrivit sursei citate, in 2007, BCR a oferit un credit de 80 de milioane de euro unei firme detinute de omul de afaceri Dan Fischer (decedat in 2012), pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar in Poiana Brasov.

Firma lui Dan Fischer a intrat insa in faliment, iar societatea sa a fost scoasa la vanzare de catre Euro Insol SPRL, ce apartine lui Remus Borza. Firma avea mai multe loturi de teren in localitatea Tancabesti, judetul Ilfov si complexul turistic Silver Mountain din Poiana Brasov. In urma unei licitatii organizate in mai 2014, BCR a cumparat aceste active imobiliare.

Ulterior, o alta societate de insolventa a depus la DNA o sesizare in legatura cu suspiciuni de coruptie care il priveau pe Remus Borza si Euro Insol SPRL, in legatura cu acea licitatie de lichidare.

DNA a dat o solutie de clasare, insa societatea de insolventa a atacat decizia la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a dispus ca DNA si DIICOT sa cerceteze acest caz.

"Admite plangerea impotriva ordonantei nr.680/P/2015 din 27.01.2016 si trimite cauza Directiei Nationale Anticoruptie in vederea completarii urmaririi penale. In baza art.267 Cp, sesizeaza organul de urmarire penala in privinta efectuarii unor verificari privind potentialele infractiuni de spalare a banilor, prev. de art.29 alin.1 lit.c din Legea nr.656/2002, de catre Banca Comerciala Romana SA, constand in dobandirea imobilelor active situate in satul Tancabesti, comuna Snagov, judetul Ilfov compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafata totala de 59.679 mp, conform procesului verbal de licitatie publica nr.1870/23.05.2014 si respectiv a activului Silver Mountain situat in Poiana Brasov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, 2 spatii comerciale, cladire multifunctionala - restaurant, club, spa&fitness), drumuri de acces, spatii verzi si teren excedentar in suprafata de 206.500 mp si bunuri mobile care deservesc activul", se arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti, citata de Agerpres.

Judecatorii au mai hotarat ca DNA si DIICOT sa cerceteze, fiecare pe competentele lor, daca BCR a savarsit infractiunea de spalare de bani.

BCR: Plangerea, facuta cu rea credinta de catre un denuntator care are de restituit bancii aproximativ 1 milion de euro

In replica, Banca Comerciala Romana precizeaza ca nu a fost citata pana la aceasta data in niciun dosar penal pentru vreo fapta retinuta in sarcina sa.

"Mentionarea sintagmei de 'spalare de bani' reflecta o plangere facuta cu rea credinta de catre un denuntator implicat in cauza (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a incasat nejustificat de la BCR aproximativ 1 milion de euro, in calitate de proprietar al unei creante reprezentand onorariu executor judecatoresc", informeaza BCR printr-un comunicat remis presei.

BCR precizeaza ca s-a aflat intr-un litigiu cu denuntatorul, iar contestatia bancii a fost admisa definitiv, cel in cauza avand de restituit bancii suma incasata nejustificat. BCR a formulat cerere de insolventa impotriva denuntatorului, pentru recuperarea sumei, iar acesta s-a sustras obligatiilor de restituire, schimbandu-si sediul si inregistrand o alta cerere de insolventa la o alta instanta din tara.

"BCR se afla intr-un proces perfect legal de recuperare si vanzare a garantiilor imobiliare (cladiri, terenuri etc.) aferente unui credit neperformant acordat pentru dezvoltarea proiectului turistic Silver Mountain din Poiana Brasov. Actiunile reclamate (adjudecare imobile ipotecate in favoarea bancii in contul creantelor pe care banca le avea impotriva debitorului) au fost desfasurate in integralitate cu respectarea dispozitiilor legale, in cadrul derularii procedurii de insolventa si in scopul recuperarii creditului neperformant inregistrat de BCR; toate contestatiile formulate de denuntator impotriva actelor indeplinite in cadrul procedurii de insolventa au fost supuse controlului judiciar fiind respinse definitiv", se mentioneaza in comunicat.

BCR mai precizeaza ca regreta situatia reflectata incorect si sustine ca aceasta a fost cauzata de faptul ca banca nu a fost parte in litigiul solutionat de Curtea de Apel Bucuresti, pentru a formula eventuale aparari in cauza. De asemenea, banca solicita "responsabilitate in interpretarea unor detalii incomplete si formulari neclare".