Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a anuntat ca judecatorii CCR au admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Guvern in toamna, scrie News.ro.

O decizie era asteptata inca din luna noiembrie, dar a fost amanata de judecatori pentru 18 ianuarie si, ulterior, pentru 7 februarie 2017.

"Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a admis ca legea este neconstitutionala cel putin din doua mari motive. Primul este incalcarea grava a principiului bicameralismului, in sensul ca de la propunerea legislativa care a inceput la Senat si pana la actul adoptat de Camera decizionala exista o diferenta substantiala. Senatul a adoptat legea in formula pe care au redacta-o initiatorii, iar la Camera Deputatilor au fost modificate practic aproape (...) toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci cand (...) se schimba solutiile substantiale, se considera ca s-a incalcat principiul bicameralismului", a anuntat seful CCR, Valer Dorneanu, dupa sedinta de marti.

Potrivit acestuia, faptul ca a doua Camera este decizionala nu inseamna ca poate sa adopte legea "intr-un mod numai ei propriu", fiind nevoie sa tina cont si de expresia textelor adoptate in primul for.

De asemenea, Dorneanu a spus ca s-a considerat ca solutia pe care a adoptat-o Camera Deputatilor de reconversie la data incheierii contractului este gresita si nu corespunde unor directive europene.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca decizia Curtii Constitutionale este una corecta.

"Este o decizie corecta. Trebuie sa fie pusa in aplicare si cred ca legat de cei care au credite in franci elvetieni solutia este prevazuta in Codul civil, la capitolul de impreviziune. Se pot gasi solutii prin negocieri bilaterale asa cum, de altfel, in ultimii ani a sugerat si BNR ca fiind calea realizabila pentru a se ajunge la o solutie de impartire a poverii", a spus Isarescu.

Sesizarea a fost trimisa de Guvern la Curte pe 24 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament a legii care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.

Executivul a apreciat ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.

Guvernul a considerat ca aplicarea legii si la creditele in derulare contravine principiului neretroactivitatii si previzibilitatii legii, consacrate de Constitutie. Pe de alta parte, spune ca aceste principii pot fi incalcate, daca exista un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputatilor anterior adoptarii proiectului.

Dacian Ciolos, premier la acea data, preciza ca Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificari, nu pentru ca este impotriva ei.

"Vreau sa precizez din start ca Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru ca, din punctul nostru de vedere, este important ca aceasta lege sa-i vizeze pe cei carora le e pus in pericol venitul lunar din cauza ratelor la banca in urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul ca am trimis la CCR aceasta lege nu este pentru ca suntem impotriva ei. Sunt acolo cateva elemente, asa cum a fost ea votata in Parlament - pentru ca, din pacate, Parlamentul nu a luat in considerare amendamentele pe care le-am propus - care, din punctul nostru de vedere, ar fi facut-o aplicabila si daca nu clarificam constitutionalitatea acum, inainte de a intra ea in vigoare, exista riscul ca ea sa produca efecte si peste cateva luni altcineva sa o atace, o banca sau... Oricine altcineva poate sa o atace si va crea mai multe probleme celor care asteapta sa li se rezolve problemele", declara Ciolos.

Proiectul de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor pe 18 octombrie 2016.

Potrivit actului normativ, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului. Conversia se realizeaza prin act aditional. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi incasat in plus de la imprumutat in perioada scursa de la data efectuarii conversiei din franci elvetieni in lei sau euro, conform ofertei bancii, pana la data incheierii noului act aditional pentru conversie efectuata se calculeaza conform contractului de credit.