BNR nu mai considera darea in plata si conversia creditelor in franci un “risc sever” la adresa stabilitatii financiare a Romaniei
Banca Nationala a Romaniei nu mai considera instabilitatea legislativa ca fiind un risc sever la adresa stabilitatii financiare, insa acest risc se mentine ridicat, a declarat, marti, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, in conferinta de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare, decembrie 2016.
El a explicat ca acest risc este in scadere fata de precedentul Raport asupra stabilitatii financiare datorita deciziei Curtii Constitutionale luata cu privire la Legea darii in plata.
"Principalele riscuri la adresa stabilitatii financiare s-au diminuat, atat ca numar, cat si ca intensitate. Principalul risc este de natura externa, respectiv riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente, generat de incertitudinile privind cresterea economica la nivel global, starea sistemului financiar international si accentuarea tensiunilor geopolitice. Acest risc este unul ridicat si in crestere fata de precedentul raport", a precizat Voinea, citat de Agerpres.
Comparativ cu raportul precedent, BNR a eliminat "riscul sistemic sever", care, in aprilie 2016, era reprezentat de initiativele legislative cu impact asupra sistemului bancar, respectiv Legea darii in plata si Legea privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric.
Viceguvernatorul BNR a mentionat ca acest risc ramane unul ridicat, dar este in scadere fata de raportul precedent, avand in vedere ca ambele legi au fost contestate la Curtea Constitutionala, iar Legea darii in plata a fost chiar modificata, in sensul in care cazurile se judeca individual, iar darea in plata se poate aplica doar in cazuri exceptionale, stabilite in instanta.
"Decizia Curtii Constitutionale reduce semnificativ riscul privind cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar: Legea nr. 77/2016 privind darea in plata (...) se poate aplica doar in cazuri exceptionale, in care au intervenit circumstante neprevazute; simpla scadere a valorii bunului imobiliar nu poate fi un motiv pentru darea in plata; cazurile trebuie judecate individual, iar instanta va decide daca in fiecare caz in parte au fost circumstante exceptionale. Banca Nationala a Romaniei a sustinut in permanenta ca Legea darii in plata ar trebui sa diferentieze intre cei care nu mai pot sa plateasca (cazuri sociale) - pentru care o solutie trebuie identificata - si cei care nu mai vor sa plateasca", a explicat Voinea.
La capitolul riscuri moderate, BNR a identificat incertitudinile privind constructia bugetara si riscurile provenind din provocarile cu care se confrunta spatiul comunitar (Brexit, criza imigrantilor, datoriile suverane etc.).