Fitch: Conversia creditelor in franci elvetieni nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor bancilor romanesti
Impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde de lei (540 milioane de euro), a declarat saptamana trecuta Eugen Radulescu, seful Directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR.
"Suma de 2,4 miliarde lei este echivalentul a aproximativ 50% din profitul net pe 2016, pe baza datelor din primul semestru al acestui an. Deducem ca aceasta estimare nu tine cont de orice rezerve puse deja deoparte de banci pentru portofoliile de credite in franci elvetieni. Cifra actuala ar putea fi mult sub estimari", se arata in raportul Fitch.
Conform datelor BNR, la sfarsitul lunii august 2016 existau credite restante de 4,7 miliarde de lei, echivalentul a 4,2% din totalul imprumuturilor neachitate. Expunerea nu este distribuita uniform, dar toate bancile carora Fitch le atribuie ratinguri au o expunere neglijabila la aceste portofolii sau au creat suficiente rezerve pentru a absorbi potentialele pierderi in urma conversiei.
De exemplu, Banca Transilvania (BT) a adoptat deja o atitudine proactiva si a oferit clientilor sai cu imprumuturi in moneda elvetiana optiunea de a converti in mod voluntar creditele la un curs favorabil.
Ratingurile de viabilitate atribuite de Fitch bancilor din Romania - Banca Comerciala Romana (BBB/cu perspectiva stabila), BT (BB/cu perspectiva stabila) si UniCredit Bank ((BBB/cu perspectiva negativa) - sunt in categoria 'bb', indicand o calitate a creditului speculativa, din cauza calitatii slabe a activelor si a mediului operational dificil.