Cursul leu/euro a crescut la 4,55, maximul din octombrie 2012. BNR: "Deprecierea nu e ingrijoratoare, probabil este pe fondul sentimentului"
Leul a continuat sa se deprecieze accentuat in fata euro, astfel ca Banca Nationala a Romaniei a publicat un curs de referinta in urcare cu 7,72 bani, la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 2012.
Lazea: Deprecierea leului fata de euro nu este ingrijoratoare, probabil este pe fondul sentimentului
Economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, considera ca deprecierea monedei nationale fata de euro din ultima perioada nu este ingrijoratoare, cauza fiind probabil subiectiva, bazata pe schimbarea de perceptie a investitorilor, pe fondul negativ din Japonia si SUA.
"In primul rand, evolutiile din ultimele zile nu sunt de o marime care sa creeze atatea discutii cate se poarta in jurul lor. BNR a spus clar ca 3-4 procente de apreciere sau de depreciere nu sunt ingrijoratoare si cursul a fost si la niveluri mult mai inalte decat atat si la niveluri mult mai joase", a afirmat Lazea.
El a explicat ca pot fi doua cauze pentru deprecierea leului, respectiv sentimentul pietelor, care reprezinta un factor subiectiv, sau fundamentele economice, factor obiectiv.
Lazea a aratat ca, in situatia actuala, nu exista informatii care sa indice fundamentele economice drept cauza, astfel ca probabil se simte o miscare pe fondul schimbarii de perceptie a investitorilor, insa nu fata de Romania in special.
"Schimbarile de perceptie puteau interveni pe fondul caderii bursei din Japonia si a rezultatelor slabe din Statele Unite ale Americii. Cand stranuta o economie dezvoltata, cele care sufera sunt economiile emergente. Avem toate motivele sa credem ca este o miscare datorata unor cauze subiective si este pe sentiment. La fel de bine, se poate inversa ori poate continua. Dar, repet, marimea deprecierii nu este una care sa ingrijoreze.", a mai spus Lazea.
Valentin Lazea a precizat ca lectia acestor deprecieri este ca nu trebuie permisa "stricarea" fundamentelor economiei, referindu-se la raportul productivitate-salarii.
Economistul-sef al bancii centrale a atras atentia ca salariile, cel putin in sectorul bugetar, au crescut mai repede decat productivitatea in ultimul an si ca aceasta situatie ar trebui sa dea de gandit.
"In industrie au crescut cam in linie productivitatea cu salariile, in schimb in sectorul public salariile au crescut mai repede. Deci este cazul sa stie publicul, sa fie informat ca cererile salariale neacoperite de productivitate pot duce, nu zic ca in cazul de fata, la deprecierea cursului, adica ceea ce castigi pe o mana, pierzi pe mana cealalta", a conchis Lazea.
Ce spun analistii
Analistii ING cred ca leul s-a depreciat mai accentuat decat monedele regionale, pe fondul cresterii bruste a randamentelor din piata locala.
"Randamentele de pe intreaga curba a titlurilor de stat in lei au crescut cu circa 0,25 puncte procentuale dupa rezultatul foarte slab al licitatiei de obligatiuni de ieri (joi, n.r), miscare care a redus insa diferenta fata de cresterile din ultima saptamana a randamentelor pentru monedele regionale. Chiar daca nu sunt semne clare legate de interventii oficiale pana in acest moment, credem ca sansele unor astfel de actiuni au crescut considerabil, intrucat ne aflam acum la nivelurile din decembrie, de la care a inceput aprecierea condusa de intrarile straine", se arata intr-un raport al bancii transmis vineri dimineata.
Ministerul Finantelor Public a atras 541,9 milioane lei prin licitatia de obligatiuni cu scadenta la trei ani, sub valoarea indicativa de 700 milioane lei, la un randament de 4,96%, in urcare cu 0,5 puncte fata de precedenta emisiune cu aceeasi scadenta.
La inceputul lunii mai cursul BNR a atins cel mai redus nivel din acest an, de 4,3072 lei/euro, aprecierea leului fiind sustinuta in principal de investitorii straini care au inceput sa cumpere lei, pentru a realiza plasamente in titluri de stat emise de Romania.
Mai multi analisti au spus ca baca centrala ar fi cumparat indirect valuta in primele patru luni, iar potrivit calculelor ING Bank, BNR si-a crescut rezervele cu aproape 3 miliarde euro.
"Totusi, ne temem ca aceasta rezolvare a problemei (posibila interventie a BNR - n.r.) pe termen scurt ar putea aduce cu sine alte probleme pentru leu pe termen mai lung, deoarece interventiile ar rezulta in rate mai ridicate, care ar afecta eventual si mai tare titlurile de stat in lei. Asadar, credem ca alte masuri, precum o limita simbolica la suma disponibila la repo, ar putea fi luate in calcul. Pana atunci insa, datele legate de piata fortei de munca din SUA de astazi ar mai putea corecta din deprecierea recenta a leului", considera analistii ING Bank.
Cursul BNR de vineri, de 4,5535 lei/euro, indica o depreciere de 2,8% a leului in raport cu euro, de la inceputul anului. In raport cu minimul din luna mai, leul a pierdut insa 5,7% fata de euro.
Dobanzile afisate vineri de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au urcat la 4,17% - 4,67% pe an, dupa ce joi au fost la 3,35% - 3,85% pe an. Randamentele pentru plasamentele cu pe termen de o saptamana au avansat la 4,38% - 4,88% pe an, de la nivelurile de joi, de 3,48% - 3,98% pe an.
Evolutia diminetii
La deschidere, euro a fost cotat in jurul nivelului de 4,52 lei/euro, dupa ce, joi seara, in afara orelor de tranzactionare ale sedintei locale, cursul a atins un maxim de 4,5475 lei/euro.
In prima ora de tranzactionare, cotatiile au urcat treptat spre 4,54 lei/euro, iar dealerii spun ca volumele tranzactionate sunt sub cele de joi dimineata, insa peste media sedintelor precedente.
Leul s-a depreciat accentuat in a doua parte a sesiunii locale de joi, intr-o piata cu lichiditate in crestere, principalii cumparatori de euro fiind jucatorii straini, care au iesit de pe pietele emergente, potrivit dealerilor.
Dealerii spun ca banca centrala si-a facut simtita prezenta in sedinta de joi, prin vanzari indirecte de valuta, inainte de publicarea cursului de referinta si atunci cand rata de schimb a depasit 4,49 lei/euro.