Consecintele deprecierii leului

Euro a tras dupa sine inclusiv francul elvetian si dolarul american. Asta inseamna ca cei cei care au rate in valuta, dar si cei care au de platit chirii sunt disperati. In prezent, peste 700.000 de imprumutati au restante catre banci.

Primele victime ale deprecierii leului sunt cei care au luat credite in valuta in urma cu 5-6 ani, iar acum isi pierd casele si afacerile prin executare silita.

Aculina Neagu, proprietar cabinet stomatologic: " A costat 160.000 de euro, plus investitiile pe igienizare, cred ca un 35.000 de euro fiindca am igienizat toata scara blocului, apartamentul, totul absolut. Acum este scos la 84.000 de euro. "

Marian Panait, executor judecatoresc: "Debitorii au ajuns in imposibilitatea de a-si mai plati creditele, intrucat in ultima perioada leul s-a depreciat foarte tare in raport cu euro si mai ales cu francul elvetian si normal ca oamenii nu au mai avut puterea financiara sa achite ratele."

Restantele la creditele in euro si franci elvetieni au crescut in ultimul an cu peste 30%, aproape de doua ori mai repede decat cele in lei.

Deprecierea de acum a leului nu poate decat sa agraveze situatia.

Cristian Hostiuc, ZF: "Daca acest nivel de curs va fi mentinut o perioada mai lunga de timp s-ar putea sa vedem si o crestere a restantelor la banca. Bineinteles ca zonele cele mai expuse sunt cele sarace."

Ce spun analistii

Analistii spun ca leul va cunoaste multe salturi provocate, la fel ca in aceste zile, de evenimentele de pe pietele internationale.

Sinca, economist sef BCR: "Leul s-a depreciat in special ca urmare a unor tranzactii derulate de jucatorii din Londra. Credem ca intervalul de variatie al leului va fi unul destul de mare, putem vorbi de un interval 4,30 - 4,60 in acest an si nu excludem noi evenimente pe plan extern care ar putea afecta leul."

Totusi, BCR isi mentine prognoza de curs de 4,40 lei pentru un euro pentru finalul acestui an.

Evolutia zilei de 6 iunie

In jurul orei 16:45, bancile schimbau euro pentru 4,5200 - 4,5240 lei, cu 9 bani peste cotatiile de la inchiderea sedintei precedente, de 4,4300 - 4,4330 lei/euro.

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,4763 lei/euro, un nou maxim incepand cu 19 decembrie. Rata de schimb este cu 4,72 bani peste cea de miercuri, de 4,4291 lei/euro, scrie Mediafax.

Un curs superior celui de joi, de 4,4778 lei/euro, a fost publicat de banca centrala la 19 decembrie.

In raport cu dolarul american, cursul de referinta a urcat la 3,4113 lei/dolar, cel mai inalt nivel incepand din 4 aprilie.

In acelasi timp, cursul de referinta pentru francul elvetian a crescut la 3,6241 lei/franc, atingand maximul incepand cu 8 aprilie.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4580 - 4,4600 lei, respectiv cu 2,7 - 2,8 bani peste cotatiile de la inchiderea sedintei precedente, de 4,4300 - 4,4330 lei/euro.

La scurt timp dupa ora 10:00, euro a fost cotat de banci la 4,4880 - 4,4900 lei, respectiv cu 5,7 - 5,8 bani peste inchiderea de miercuri.

Deprecierea din ultimele sase sedinte este de 3,7%, unii dealeri considerand ca evolutia a fost generata de acoperirea pozitiilor de pe titluri de catre straini, cat si prin cumparari comerciale.

"Dat fiind ritmul accelerat al deprecierii, credem ca a crescut probabilitatea unor interventii ale bancii centrale in favoarea leului la aceste niveluri. Temerile legate de actiuni ale bancii centrale in piata valutara ar putea limita deprecierea leului astazi (joi, n.r), in vreme ce credem ca datele cheie legate de piata fortei de munca din SUA de maine (vineri. n.r) pot sa ofere posibilitatea unei corectii a deprecierii recente", se arata intr-un raport ING Bank emis joi dimineata.

Dobanzile afisate joi de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi sunt de 3,35 - 3,85% pe an, dupa ce miercuri au fost la 2,95% - 3,45% pe an. Randamentele la o saptamana se plasau la 3,48 - 3,98%.