Guvernul a anuntat ca deficitul bugetar nu va depasi in acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene.

Pentru anul acesta estimam, daca nu mai intervin alte masuri, ca deficitul va fi de 3,7% din PIB. Vedem unele probleme pentru anul viitor, cand ar putea ajunge la 3,9% din PIB”, a afirmat Baqir, citat de News.ro.

Reprezentantul FMI a subliniat ca reducerile de taxe si majorarile puternice ale salariilor si pensiilor din ultima perioada au facut ca structura bugetului Romaniei sa fie mult mai rigida.

“Prin masurile succesive de marire a pensiilor si salariilor, pe cheltuielile publice a dus la o structura mai putin flexibila, care poate face fata mai greu socurilor. Este mult mai usor sa scazi taxe, dar mult mai greu sa le majorezi”, a spus seful delegatiei FMI.

Oficialul FMI a avertizat ca Romania a obtinut rezultate economice bune in ultimii ani, dar care ar putea fi amenintate de masurile luate de Guvern.

“Romania si-a consolidate economia dupa criza globala si indicatorii economici sunt comparabili cu ai altor tari din regiune. Cu toate acestea, reducerile succesive de taxe si impozite, majorarile salariale ce depasesc cresterile de productivitate si investitiille publice de calitate redusa incep sa ameninte aceste realizari”, a completat Baqir.

FMI: Aplicarea tuturor masurilor promise de PSD costa bugetul 5,5% din PIB, pana in 2020

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca impactul asupra bugetului al tuturor masurilor promise de PSD inainte de alegeri ar fi echivalent cu 5,5% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei.

Vrem sa va aratam niste calcule, care sunt niste calcule ilustrative care arata impactul asupra deficitului bugetar daca vor fi adoptate toate masurile anuntate inainte de alegeri. Daca toate masurile din programul de guvernare vor fi adoptate, pe langa legea salarizarii unitare, si aici ma refer la masurile care se refera la reducerea contrbutiilor sociale, reducerea cotei TVA, dividendele de la intreprinderile de stat si TVA zero la imobiliare, impactul in perioada 2017-2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5 % din PIB”, a spus Baqir.

In 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat si regiile autonome sunt obligate sa aloce pentru dividende cel putin 90% din profitul net realizat anul trecut. Banii ar trebui, insa, sa ajunga la Fondul Suveran de Investitii pe care Guvernul intentioneaza sa il infiinteze in urmatoarele luni.

Masura are ca efect, pe de o parte, reducerea incasarilor la bugetul de stat, prin transferul dividendelor, care pana acum alimentau bugetul, catre noul fond, si pe de alta parte scoaterea unor cheltuieli din buget.

Totusi, reprezentantul FMI a precizat ca eventualele efecte pozitive ale masurilor asupra economiei nu au fost luate in calcul, deoarece estimarea exacta a efectelor este imposibila.

"As vrea sa precizez ca aceste estimari nu iau in calcul efectele de runda a doua, prin care inteleg ca, intr-o oarecare masura, relaxarea fiscala si stimularea acitvitatii economice vor creste dimensiunea econimiei, deci vor creste si veniturile la buget. Motivul pentru care nu am introdus efectele de runda a doua este ca nu putem face o estimare corecta a acestora decat atunci cand vom cunoaste intregul pachet", a explicat Baqir.

Seful delegatiei FMI a avertizat ca Romania nu mai are spatiu bugetar pentru alte reduceri de impozite si taxe.

Ministrul Finantelor: "Guvernul este gata sa reduca cheltuielile, daca va constata depasirea tintei de deficit bugetar"

FMI nu este prima instititie care critica Guvernul de a Bucuresti pentru relaxarea fiscala excesiva si pentru majorarile de salarii si pensii, care vor dezechilobra bugetul in urmatorii ani.  

Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis si Comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, au trimis, in februarie, ministrului de Finante, Viorel Stefan, o scrisoare in care avertizeaza ca, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma sa depaseasca 3% in 2017, ajungand la 3,6%, respectiv la 3,9% in 2018. Ei au cerut ca Executivul sa anunte masuri clare pentru reducerea deficitului bugetar.

In acest context, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat ca Guvernul condus de Sorin Grindeanu este pregatit sa ia masuri de reducere a cheltuielilor, in cazul in care va constata depasirea tintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

”Guvernul si-a anuntat intentia de a ramane in tinta de 3% deficit din PIB. Datoria publica este estimata sa ramana sub nivelul de 38% din PIB. Guvernul este gata sa intervina in reducerea cheltuielilor daca va constata depasirea tintei de deficit”, a declarat Stefan.

Ministerul Finantelor considera ca scrisoarea transmisa de Comisia Europeana arata doar o precupare, iar diferenta dintre cele doua abordari este rezultatul aplicarii unor metodologii diferite de estimare.

Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra "deviatii semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) in 2016, iar balanta structurala va suferi "noi deteriorari" in 2017 si 2018. Aceasta situatie ar fi provocata in principal de relaxarea indusa de reducerea unor taxe, combinat cu cresteri de pensii si salarii, spun oficialii CE.