Cel mai probabil, unele dintre reguli ti se vor parea "la mintea cocosului", dar trebuie sa fii tot timpul atent si sa le respecti pe toate pentru a avea grija de banii tai si a evita "incidentele neplacute".

Din pacate, asa cum bine stii, fraudele bancare s-au inmultit ingrijorator in ultima perioada!

Regula 1

Nu incredinta banii altor persoane pentru a face operatiuni in numele tau si nu face tu insuti operatiuni cu numerar fara a verifica efectuarea intocmai a respectivelor operatiuni si fara a solicita confirmarea efectuarii lor prin documente legale (cum ar fi extrase de cont semnate si stampilate, ordine de incasare semnate si stampilate, ordine de plata semnate si stampilate, in care sa se regaseasca inscrisa exact suma pe care ai depus-o/retras-o din cont etc).

Regula 2

Banca nu colecteaza bani de la domiciliul clientilor, astfel incat nu trebuie sa incredintezi bani unor persoane care sunt sau pretind a fi angajati ai bancii. Orice operatiuni cu banca trebuie facute doar la sediul bancii sau prin mijloacele legale puse la dispozitie (bancomate, internet banking etc).

Regula 3

Nu incredinta unor persoane necunoscute documente si informatii bancare cum ar fi: numarul de card, PIN, documente de identitate etc., pentru ca pot fi folosite in dauna ta atat prin retragerea unor sume din conturile tale dar si pentru a contracta credite in numele tau. Doar tu trebuie sa stii datele personale!

Regula 4

Nu trata cu incredere persoane necunoscute care pretind ca iti pot apara interesele!

Regula 5

Nu lasa ordine de plata sau cecuri necompletate, dar semnate, cereri/contracte de credit semnate in alb. Citeste cu atentie inainte sa semnezi!

Regula 6

Solicita documente pentru orice operatiune facuta si pastreaza-le.

Regula 7

Verifica periodic situatia contului tau.

Regula 8

Daca iei credite in numele altor persoane sau girezi (garantezi) pentru ele trebuie sa constientizezi ca esti responsabil de achitarea lor ca si cand le-ai fi imprumutat tu insuti, iar legea nu te va scuti de respectarea acestor obligatii.

Regula 9

Nu raspunde unor eventuale solicitari de recompense sau alte “comisioane” din partea angajatilor si raporteaza-le imediat conducerii bancii, deoarece angajatilor bancii nu le este permis sa perceapa sau sa accepte comisioane in interes personal pentru niciun tip de operatiune sau serviciu prestat.

Regula 10

Fii atent la operatiunile de tipul schemelor piramidale care presupun plati bancare. Banca are puse la punct sisteme de detectare a tranzactiilor suspecte, insa responsabilitatea finala iti revine.

Regula 11

Cand retragi bani de la banca, pune-i intr-un loc sigur si asigura-te ca nu te urmareste cineva.

Regula 12

Semnaleaza orice suspiciune de frauda pe adresa de e-mail a bancii respective!

Regula 13

Inainte de a intra in relatii de afaceri cu alte persoane (in special in baza unor instrumente de plata cum ar fi cec-urile si biletele la ordin) verifica-le la Centrala Incidentelor de Plati (CIP) si la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) prin intermediul serviciilor oferite in acest scop de banca.

Sursa: CEC Bank